2002-03-22 - Weekbode - Weer beroepsrennerskoers, maar nu op kermisdonderdag

Op kermisdonderdag 5 september zullen de beroepsrenners door de Izegemse straten fietsen.

Johnny Porteman en schepen Frank Duhamel zorgden ervoor dat de beroepsrennerskoers alvast weer op de kalender staat. Ze rekenen nu nog op de steun van heel wat Izegemnaren om de nodige fondsen bijeen te rakelen

Stip donderdag 5 september alvast maar in je agenda aan. Nadat vorig jaar de tweede editie van Brussel-Izegem niet kon doorgaan zagen veel wielerliefhebbers het somber in. Ze vroegen zich dan ook af of er ooit nog een beroepsrennerskoers zou plaatsvinden in Izegem. Het zag er ook een hele tijd slecht uit. Tot schepen van Sport Frank Duhamel en Johnny Porteman de handschoen terug opnamen en nog een datum voor de elitewedstrijd op de kop konden tikken. Walter Deprauw, voorzitter van de seniorenraad zag er geen graten in om de seniorendag voor eenmaal te verplaatsen naar dinsdag 3 september, zodat de weg volledig openligt om weer aan te pikken met de organisatie van een traditionele kermiskoers.

Alles staat momenteel nog in de beginfase, maar Frank en Johny maken zich sterk dat ze zullen kunnen rekenen op een hele resem medewerkers. "Eigenlijk is het vooral door de contacten van Johny dat de wedstrijd nog kan doorgaan", zwaait Frank Duhamel met lof naar de sympathieke cafébaas van Belfort. "Johny kende enkele hooggeplaatste personen bij de Belgische wielrennersbond die het mogelijk makten om toch tijdens de kermisweek een beroepsrennerswedstrijd te organiseren. Voorlopig stond Izegem wel op de internationale kalender van de UCI om op zondag 8 september opnieuw Brussel-Izegem te organiseren. Dit is echter , noch organisatorisch, noch financieel haalbaar. Op zondag mag er echter geen gewone kermiskoers doorgaan omdat de weekends voorbehouden zijn voor internationale wedstrijden. Omdat er tijdens de kermisweek op maandag, woensdag en vrijdag al koers is, bleven slechts twee opties over. De dinsdag en de donderdag."

"Uiteraard had ik liever gehad dat we onze traditie in ere konden houden en op dinsdag de koers kon laten doorgaan, maar de gemeente Wetteren had al een aanvraag ingediend en wilde van gene wijken weten. Voor volgnd jaar zou dat echter geen probleem zijn. Bleef dus enkel nog de donderdag over. Gelukkig kon ik rekenen op de goodwill van voorzitter Walter Deprauw en zijn bestuur die de seniorendag voor deze ene keer wilden verplaatsen. Ik kan dus nu met volle overtuiging zeggen dat er op donderdag 5 september aanstaande er opnieuw een Izegem Koers is."

Medewerkers gevraagd

"Natuurlijk rekenen we op de medewerking an heel wat Izegemnaren", gaat Johny Porteman verder. Daarmee nodigen we ook iedereen uit die zich geroepen voelt om mee te helpen aan de organisatie van deze beroepsrennerskoers. Een eerste bijeenkomst van het organisatiecomité Izegem Koers is er op woensdag 3 april om 19h in de raadzaal van het stadhuis. We denken daarbij natuurlijk in de eerste plaats aan de medewerking van de Patrick Sercuvrienden. We zouden hen zeer dankbaar zijn. En ook hopen we dat van de andere wielercomités van Izegem."

Patrick en Christof Sercu hebben trouwens al hun samenwerking toegezegd om te zorgen voor renners. "Om een dergelijk evenement te organiseren is er uiteraard een hoop geld nodig. Het stadsbestuur van Izegem heeft 6.197 Euro (of 250.000 frank) in de begroting staan om dit evenement te steunen. Maar ook de hulp van vele sponsors, groot en klein, zal noodzakelijk zijn om in Izegem opnieuw een beroepsrenners koers te kunnen organiseren. Eveneens doen wij nu al een beroep op steun van cafés, de foorkramers en de vele verenigingen die een standje op het parcours hebben om ook hun steentje bij te dragen, want ik denk dat zij ook baat hebben bij de organisatie van de koers."

Wie meer inlichtingen wenst kan terecht bij schepen van sport Frank Duhamel. Men hoopt in ieder geval op een hele resem medewerkers tijdens de eerste bijeenkomst op woensdag 3 april in de raadszaal van het stadhuis. (Patrick Vandewatere)