2002-08-01 - Weekbode - 34ste Grote Prijs Jerome Dekimpe komt eraan - Wie Volgt Jan Koerts op?

Een beeld uit de wedstrijd in 2000. De Nederlandse kampioen Leon van Bon voert een groepje vluchters aan voor West-Vlaming Niko Eeckhout (Foto Danny).

Izegem is en blijft een wielerminnend stadje. Na één jaar van oponthoud is er opnieuw een beroepsrennerswedstrijd tijdens de kermisweek. Die zal verreden worden op donderdag 5 september. Vanaf volgend jaar wordt weer teruggegrepen naar de traditionele dinsdag. De aanvraag daaromtrent is overigens al bij de Belgische Wielerbond aangekomen.

Om iedere Izegemnaar opnieuw warm te maken voor deze wedstrijd snuisterden we in de archieven en merkten we dat Izegem Koers al een zeer rijke traditie heeft. Al in 1924 werd voor de eerste keer Brussel-Izegem georganiseerd als semi-klassieker. Dhr. Van Horelbeke mocht de eerste uitgave van Brussel-Izegem op zijn naam schrijven. Brussel-Izegem werd verreden tot in 1958. Enkel tussen 1940-1944 werd er vanwege de oorlog niet gekoerst. Albert Sercu won de wedstrijd drie keer op rij. Twee andere Izegemnaars André Pieters en Roger Decock deden dat twee keer. De laatste overwinnaar werd Leon Vandaele in 1958. Daarna werd Brussel-Izegem nog één keer georganiserd in 2000 als wielerwedstrijd voor eliterenners (categorie 1.4). De Italiaan Fabrizio Guidi zegevierde na een fantastische spurt.

Omer Lagae en Jerome Dekimpe

In 1968 organiseerden de Patrick Sercu vrienden samen met het wijkcomité uit de Vandenbogaerdelaan voor het eerst een wedstrijd voor profs. Een jaar later bleven alleen nog de Patrick Sercuvrienden over voor de organisatie. Het organiseren van een profwielerwedstrijd zou blijven tot in 2000. Grote bezielers van de profwedstrijd indertijd waren Omer Lagae en natuurlijk ook Jerome Dekimpe (1915-1988) naar wie deze wedstrijd ook genoemd wordt. Jermoe was één van de 101 schoenfabrikanten die Izegem ooit rijk was, maar meer dan 70 jaar lang was hij gefascineerd door alles wat met sport te maken had. Zelf voetbalde hij ooit bij KFC Izegem en zonder overdrijven mag gezegd worden dat hij de club heeft helpen groot maken. Wie iets afwist van sport lag in de bovenste la bij hem en wie behoorlijk op een bal kon trappen, mocht gegarandeerd in zijn bedrijf komen werken. Toen hij 44 jaar was, kreeg hij zoveel last van verkalking in de heup, dat Jerome Dekimpe in een rolstoel moest plaatsnemen.

Wedstrijd van de 1.000 bochten

Izegem Koers staat gelijk aan veel renners en enorm veel toeschouwers. Toch moest men in 1987 even aan de alarmbel trekken. In 1986 kwamen nog maar 25 renners afgezakt naar de Izegemse Koers, die in de rennersmonden ook wel eens de 'wedstrijd van de 1000 bochten' genoemd werd. Er werd ingegrepen en met een totaal nieuw parcours kreeg men meteen 125 renners aan de start. Het record aantal renners werd in 1993 verwezenlijkt toen Nico Edmonds won. Er startten toen 132 renners. mMaar ook voor de uitgave van dit jaar wordt op een hele resem renners gerekend. Of het record er meteen al aan moet geloven is nog maar zeer de vraag.

Prachtige overwinnaars

Wie in Izegem de koers kon winnen was meestal een heel goed renner. Het palmares van Izegem Koers liet er natuurlijk niet om. Met namen als Freddy Maertens, Patrick Sercu, Ferdi Van Den Haute, Jean-Luc Vandenbroucke, Claude Criquielion, Johan Bruyneel, Ludo Dierckxens en andere. Jan Koerts kan Izegem Koers zeker pronken. Nadat er in 2001 geen wielerwedstrijd werd georganiseerd, hoopt de organisatie op een mooie winnaar voor de nieuwe editie van Izegem Koers anno 2002. De oude traditie werd heropgepikt en met een sterk en zeer gemotiveerd comité Izegem Koers lijkt de organisatie van een profwedstrijd in de toekomst opnieuw verzekerd. (Patrick Vandewatere)