2002-08-01 - Weekbode - Belgische top present - Izegem Koers op donderdag 5 september door 3 dorpskernen

Het Comité Izegem Koers mag tevreden terugkijken op wat ze in nauwelijks enkele maanden tijd klaarspeelden. (Foto Danny)

Nog even geduld en dan is het zover. Izegem koers wordt op 5 september een feit. Het comité Izegem koers heeft in een zeer korte tijdspanne alles klaargestoomd om de Izegemnaar en de vele andere wielerliefhebbers opnieuw een organisatie van topniveau te kunnen bieden. Niets werd aan het toeval overgelaten en als nu ook nog de weergoden van de partij zijn, wordt deze eerste vernieuwde uitgave van Izegem koers een ware topper.

Toen midden april Johny Porteman en Frank Duhamel de handschoen weer opraapten gaven niet veel Izegemnaars deze dromers veel kans. Nu goed vier maand later is een sterk en gemotiveerd comité klaar met de volledige organisatie. Het bestuur bestaat uit Frank Duhamel en Didier Vandeputte als voorzitters, Norbert Vandommele is secretaris, Johny Porteman ondervoorzitter, Marc Vanlerberghe peningmeester, Paul Vandecasteele en Ronny Mistiaen koersdirecteurs, Ronald Vandommele en Patrick Vandewatere PR, Sponoring en pers, Krist Sabbe verantwoordelijke renners, Raf Desal verantwoordelijke seingevers en Dirk Vanwalleghem. Verder kon het comité ook rekenen op een grote medewerking van burgemeester Willy Verledens die ook meer dan het nodige deed om opnieuw een waar volksfeest in Izegem te organiseren.

Door de drie centra’s

Na de eerste vergadering werd al gesuggereerd om de wedstrijd door de drie Izegemse centra’s te laten rijden. Voor het eerst wordt dan ook het centrum van Emelgem aangedaan. Meteen krijgt de naam Izegem koers nog wat meer cachet. De start van deze 34e Ereprijd Jerome Dekimpe wordt gegeven om 14.15 uur in de Roeselaarsestraat ter hoogte van café Belfort. Van daar rijden de renners naar de Nieuwstraat, over de centrale brug en draaien via de Dam de Prinsessestraat in. Via het centrum van Emelgem gaat het via de Warandestraat, Ingelmunstersestraat, Baronstraat en Kachtemsestraat naar het Kachtem Plein. Daarna volgen nog de brug van Kachtem om zo weer naar de Roeselaarsestraat af te draaien. Aankomst is zoals de traditie het wil ter hoogte van garage Denys.

De renners krijgen 16 rondes van 10 kilometer voorgeschoteld, goed voor een totaal van 160 kilometer. De aankomst is voorzien omstreeks 17.45 uur. Aan deze wielerwedstrijd is ook een meer dan aantrekkelijke prijzenpot verbonden. Het totale prijzengeld voor deze 34e grote prijs Jerome Dekimpe bedraagt maar liefst € 5017. De overwinnaar gaat met € 1204,17 gaan lopen.

De inschrijving van de renners gebeurt vanaf 12.30 uur in café De Gilde, Kruisstraat in Izegem. Ook de briefing van de sportbestuurders zal daar plaatsvinden. De seingevers dienen zich aan te melden in café belfort in de Roeselaarsestraat. De kleedkamers voor de renners zijn in de Stedelijke sporthal, Heilig Hartstraat in Izegem.

Kruim van de Belgische ploegen

Qua rennerspotentieel moet deze Izegem koers zeker niet onderdoen. Alle Belgische ploegen teken aanwezig. Lotto-Adecco zal zeker met een sterke ploeg starten. Verder is er ook de verzekerde deelname van Vlaanderen-T-interim, Landbouwkrediet-Colnago, Marlux-ville de Charleroi, RDM Flanders en Collstrop-Palmans. Ook is er de verzekerde deelname van Nico Mattan en enkle ploegmakkers van Cofidis. Verder is er ook de aanwezigheid van het Australische I-Team Nova, het Nederlandse Batavus en AXA. Wat Domo-Farm Frites betreft is er nog enige onzekerheid. Zijn zij niet aanwezig dan zal het Duitse Team Cologne en het Franse St Quantain hun plaats innemen. Verder kunnen ook alle individuele profrenners deelnemen aan Izegem koers.

Naast al dat profgeweld is er ook nog de deelname van enkele liefhebbersploegen. Zo zullen onder meer Soenens Germond, Cerdi, Mez-team Belgium, Beveren 2000 en de nationale Amerikaanse selectie van de partij zijn. Er wordt in totaal op minimum 120 renners gerekend. Meteen een schot in de roos voor de organisatoren. Afspraak dus voor iedere wielerliefhebber op 5 september aanstaande voor de 34e Grote Prijs Jerome Dekimpe of de eerste Izegem koers in een nieuw kleedje. (Patrick Vandewatere)