2002-08-01 - Weekbode - Meer dan 100 medewerkers - Izegem op 5 september weer in de ban van profwielerwedstrijd

Geen cols in de Izegemse profwedstrijd maar twee bruggen zijn een kleine hindernis. Hier het organisatiecomité met de vele seingevers op de Centrale Brug

Zonder een heel groot aantal medewerkers en seingevers is de organisatie van een beroepsrennerswedstrijd onmogelijk. In dat opzicht nodifde het comité Izegem koers alle seingevers en medewerkers uit naar het Izegemse stadhuis waar ze na een briefing mochten genieten van een receptie. De opkomst was zeer groot.

"De medewerkers achter de schermen zijn heel belangrijk bij de organisatie. ze staan echter nooit in de schijnwerpers", vertelt Pol Vandecasteele. "Ik ben dan ook heel blij dat we met het comité Izegem koers die mensen eens hebben uitgenodigd. Vele van heb hebben nog nooit de gemeenteraadszaal van dichtbij gezien en nu zittn ze er midden in. Ik ben er dan ook zeker van dat we op 5 september aanstaande geen enkel probleem zullen hebben inzake aantal seingevers en medewerkers."

“Het gebeurt niet veel dat we naar een stadhuis worden uitgenodigd”, vertelt Izegemnaar Kurt Deprauw ons. “Nochtans doen we met ons groepje heel wat wielerwedstrijden in de streek. We waren blij verrast dat we hier eens mochten zijn. En nu hebben we ook alle nieuws gehoord uit eerste hand. Nu weten we alles zoals de zaken er nu voor staan en dat is toch veel beter dan juist van horen zeggen.”

“Wij vormen een groepje samen met Johan Deman, Robert Deblaere, Gilbert Verhelle, Gilbert Debeuckelaere en Pierre Segers. Samen proberen we om bij zoveel mogelijk wielerwedstrijden als seingever te fungeren. Het is een hobby geworden. Komt daar ook nog bij dat we steeds samen zijn en heel veel plezier hebben. Na iedere wedstrijd leggen we van hetgeen we verdiend hebben 2.5 Euro uit. Na het seizoen gaan we dan met dat geld eens lekker uit eten. Wie een beroep op ons wil doen om als seingever te fungeren kan steeds bij mij terecht.”

Wederzijds respect

Ook Raul Defraeye, Roland Lainez en Anne-Marie Roose zijn trouwe Izegemse seingevers. Raul is er 62 :”Vroeger woonde ik in Harelbeke en ook daar was ik al seingever. In Izegem ben ik nu ook al meer dan 20 jaar actief en ik probeer bij zoveel mogelijk wedstrijden aanwezig te zijn. Het doet me nog steeds plezier dat ik op die manier de mensen kan helpen. En het respect is ook wederzijds. Een bedanking of een schouderklopje achteraf is heel graag meegenomen.” Anne Marie Roose is al vier jaar seingever. “Ik zie graag al die mooie jongens passeren”, grapt ze. “Neen, ik ben nu eenmaal een wielerliefhebber en daarom doe ik het ook graag. Samen met mijn vriend Roland hebben we bij iedere wedstrijd veel leute en plezier. Je moet ook weten dat het meestal dezelfde mensen zijn die overal als seingever staan. Het is dus een echte vriendschapsband. Natuurlijk mogen ze op 5 september ook op mij rekenen.” Roland Lainez is al 15 jaar seingever. “Ook ik ben een fervent wielerliefhebber. Toen ik steeds naar het wielrennen ging, dacht ik bij mezelf dat ik me nuttiger kon maken door ook een beetje mee te helpen en werd ik ingeschakeld als seingever. En tot op heden amuseer ik me nog steeds kostelijk.”

Rumbeekse Torenvrienden op post

Ook de Rumbeekse Torenvrienden, ook overal te zien op de wielerwedstrijden waren op post. Frederick Messine, 70 jaar oud, 50 jaar getrouwd en reeds 30 jaar seingever, Adhemar Vandamme, 66 en al 40 jaar seingever, Roger Segers, met zijn 51 de jongste en al 9 jaar seingever, André Boudrez, 74 jaar jong en een 10-tal jaar seingever en Willy Vandekerckhove ook al 40 jaar seingever genoten van de ontvangst op het Izegemse stadhuis. “Een heel mooi initiatief”, vertelt Frederick “Op die manier zie ja dat de organisatoren ook veel respect voor ons hebben en dat doet deugd. Wij met de torenvrienden zijn een echte vriendengroep. We vertrekken steeds samen en na de koers eindigen we steeds samen terug in ons lokaal in Rumbeke, waar we steeds ons eerste biertje gratis krijgen van meter Christine of Patrick, de uitbaters van het Torentje. De meesten van ons zijn gepensioneerd en de wielerwedstrijden zijn een mooi tijdverdrijf. Op donderdag 5 september zijn we zeker paraat. Tot dan!” (Patrick Vandewatere)