2002-09-05 - Raf en Pol van de Mol staan in voor seingevers

Op 5 september 34e Grote prijs Jerome Dekimpe voor beroepsrenners

Raf en Pol van de Mol staan in voor seingevers

Op 5 september aanstaande is het zo ver. Izegem mag zich dan weer klaarmaken voor zijn hoogdag, de profwielerwedstrijd. Na een jaar inactiviteit zullen opnieuw de profrenners door de Izegemse straten razen. Het Comité Izegem Koers is dan ook niet weinig trots dat ze in een vrij korte tijdspanne alles hebben kunnen organiseren. Izegem Koers is er weer tot groot jolijt van de vele wielerliefhebbers die op de wedstrijd aanwezig zijn.

Kenmerkend is in ieder geval dat Izegem Koers zovel voor de renners als voor de toeschouwers in het teken van de veiligheid staan. Een zaak die Paul vandecasteele en makker Raf Desal na aan het hart ligt. "Een koers is niet alleen zorgen dat er veel renners en veel volk zijn", zegt Raf Desal ons. "Er moet in de eerste plaats ook gedacht worden aan de veiligheid van iedereen. Je hebt de renners , het publiek en natuurlijk ook de automobilisten die op het parcours moeten komen. Daarom ook hebben we een hele boel medewerkers nodig op de dag van de koers zelf. In totaal zullen we 76 seingevers de straat opsturen. Daarnaast komen er ook nog een 10tal reserven."

"Ik ben zeer blij dat ik tot het Comité ben toegetreden", vertelt Raf Desal ons. Normaal gezien help ik Paul altijd bij het organiseren van de juniorkoers op de Mol. Begin dit jaar vroeg Paul me of ik ook mijn steentje wilde bijdragen bij de organisatie van een nieuwe beroepsrennerskoers in Izegem. Eigenlijk sta ik versteld van de sfeer van de groep. Iedereen mag zijn gedacht zeggen en alles verloopt in een meer dan prima sfeer. Ik denk dan ook dat we een groep hebben die voor vele jaren zal zorgen voor het welslagen van Izegem Koers."

Ook het parcours onderging enkele wijzigingen. Dit jaar rijden de renners ook door het centrum van Emelgem. Op die manier worden de centra van de drie Izegemse gemeenten aangedaan. Ook bij het opmaken van de ronde werd vooral aan de veiligheid van de renners gedacht. Op het hele traject van 9,850 kilometer zijn er slechts 5 haakse bochten. Kortom een ideaal parcours voor de renners. En dat wordt dan ook enorm gewaardeerd door het peloton. Vandaar dat er nu al verzekerde deelname is van heel wat Belgische en internationale renners.

Met Mattan en andere kleppers

Ook kwa rennerspotentieel loopt alles voorlopig naar hartenwens. Wat betreft de profteams is er nu al de verzekerde deelname van Vlaanderen 2002, RDM Flanders, I-Team Nova uit Australië en de voltallige Palmans-Collstrop ploeg. Daarnaast komt zeker ook Nico Mattan met enkele ploegmakkers van Cofidis. Landbouwkrediet, met onder meer Vanhaecke en Marlux met Capelle zouden één dezer dagen toezeggen. Ook Lotto-Adecco en Domo-Farm Frites zouden een ploeg sturen. Verder werden ook het Nederlandse Batavus en Rabobank gecontacteerd, evenals het Franse Aksa. Van deze ploegen is er voorlopig nog geen nieuws. Natuurlijk kunnen ook individuele renners naar de 34ste Grote Prijs Jerome Kimpe komen.

Naast de verschillende profteams is er ook nu al de verzekerde deelname van 5 ploegen met eliterenners zonder contract. Soenens-Germond en Cerdi Team van Izegem. Daarnaast ook het MEZ-team met eventueel Karl Vannieuwkerke (Indien hij niet naar de Vuelta moet voor de VRT, nvdr), Beveren 2000 en een Amerikaanse selectie (via Noël Dejonckheere). Normaal gezien zouden hier ook nog de Lombarden van Michel Pollentier bijkomen. In totaal zou de beroepsrennerswedstrijd zeker met een peleton van 120 tot 130 renners startten, wat zeker niet mis is.

Izegem Koers praktisch

Izegem Koers start tradiditegetrouw om 14h15 ter hoogte van Café belfort. Aankomst is voorzien na 157 kilometer 600 meter over 16 ronden omstreeks 18h00. Het parcours gaat via de Roeselaarsestraat, Nieuwstraat, Centrale Brug, Dam, Prinsessestraat, Warandestraat, Ingelmunstersestraat, Baronstraat, Kachtemsestraat, Kachtem Plein, Brug Kachtem terug naar de Roeselaarsestraat. Aankomst is zoals steeds ter hoogte van Garage Denys. (Patrick Vandewatere)