2002-09-06 - Het Volk - Ik aas op revanche - Gorik Gardeyn laat zich verschalken door Australische eenzaat McKenzie

Gorik Gardeyn blijft vergeefs jagen op zijn eerste seizoenzege. Gisteren in Izegem stuitte hij op de snelle Australiƫr David McKenzie. Een pijnlijk verdict, want in het kopgroepje van zeven had Tom Stremersch en Aart Vierhouten in steun. "Een gemiste kans", vloekte de Egemnaar van Lotto-Adecco.

Door Michel Vanden Heede

"Ik speel overal mee, maar die eersteling laat op zich wachten. De geschiedenis blijft zich herhalen. Ook in het voorjaar was ik een paar keer heel dicht bij de bloemen. Ik kom blijkbaar een tikkeltje te kort.""Die dekselse McKenzie heeft de situatie natuurlijk ook goed uitgebuit. Ik ging hem in de slotfase een keer halen. Als eenzaat kon hij nadien de kat uit de boom kijken. In de latste rechte lijn heb ik me wat verkeken. Hij ging van ver aan. Ik kon hem nooit meer bedreigen.""De conditie is nochtans meer dan behoorlijk", zuchtte de tweedejaarsprof. "Ik wil in september nog voor een uitschieter zorgen. Dat ben ik verplicht tegenover mezelf en de ploeg. Ik aas op een klinkende revanche."De Izegemse kermiskoers, die de van de kalender geschrapte Brussel-Izegem verving, was een boeiend kijkstuk. Van begin tot einde. Na goed tien kilometer gingen Gert Vanderaerden, Geert Omloop, Gordon McCauley, Christophe Detilloux, Mario Aerts en Scott Guyton aan de haal. Met twee Lotto- en evenveel Palmans-renners aan boord leek een vroege beslissing in de maak, maar niets was minder waar. Het waren uiteindelijk de eenzaten McCauley en Guyton die doorzetten.Lepe McKenzie

Nadat Guyton de rol had gelost, werd McCauley op vijftig kilometer van de streep opgeraapt door Nico Mattan, Peter Wuyts, David McKenzie en de drie Lotto-boys Aart Vierhouten, Tom Stremersch en Gorik Gardeyn. Het septet fietste een maximale voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. Toen in de achtergrond een groep van achttien met gouwgenoten Tom Desmet en Franky Van Haesebroucke tot stand kwam, werd het echter nog spannend.

Vooraan moest voor elke meter geknokt worden. En dat was nu net de ondergang van Gorik Gardeyn. "Twee keer probeerde ik in mijn eentje weg te komen", vertelde de onverwachte winnaar McKenzie. "Maar telkens kwam er onmiddellijk reactie. Normaal toch dat ik me vanaf toen rustig heb gehouden. Het was aan de mannen van Lotto om de ontsnapping tot een goed einde te brengen."