2002-09-06 - Het Volk - Izegem houdt van koers - schepen van Sport Frank Duhamel in de wolken met opkomst

Izegem snakte naar een beroepsrennerskoers. Zoveel was duidelijk. Gisteren was het op Izegem Koers op de koppen lopen. Ook de terrasjes in het centrum van de stad liepen aardig vol. Normaal zijn ze in Izegem op kermisdinsdag een koers gewoon. De duizenden toeschouwers hadden met de eenmalige switch naar Donderdag geen probleem.

Door Frank Meurisse

"Ondanks het grote succes nu keren we volgend jaar toch terug naar de vertrouwde dinsdag", verzekert schepen van Sport Frank Duhamel, terwijl hij druk doende is met de verkoop van programmablaadjes. "Een halve euro het stuk", roept hij uit. "Nooit gedacht dat ik zoveel partijgenoten had", glimlacht hij als er andermaal eentje gratis aan een blaadje probeert te geraken.De schepen is in de wolken met Izegem Koers Blijkbaar heeft een jaartje zonder koers een nieuwe wind door Izegemse straten doen waaien. "Zo goed als alles is nieuw en werkelijk iedereen presteert uitstekend op zijn gebied.", laat de schepen horen. Kroon op het werk was de komst van een rist toprenners. "Jammer dat VDB hier niet geraakt is. We deden nochtans genoeg inspanningen. Even dachten we, de koningscrisis achterna, om voor één dag aan te sluiten bij Wallonië, maar de papieren zijn niet tijdig in orde geraakt.."Wat wel tijdig in orde geraakte was de organisatie van de koers. "Het was nog snel even schuiven met de seingevers", stelt koersdirecteur Paul Vandecasteele. "We hebben er zo'n 70-tal nodig, maar het valt niet mee die te vinden op een weekdag."Weerman

"Als ik toch één naam mag noemen van iemand die ik wil bedanken, dan is het weerman Frank Deboosere", lacht ondervoorzitter Johnny Porteman. Een ancien in allerlei organisaties, maar nieuw bij het Izegemse wielergebeuren. "Het weer is goed, we hebben met onder meer Robbie McEwen, Mario Aerts, Johan Museeuw, Peter Van Peteghem, Cedric Vasseur en Nico Mattan de Belgische top hier. En ook het publiek is massaal aanwezig. Vroeger hadden we wel een datum, maar geen rotte frank om een koers te organiseren, nu hebben we alles. Hopelijk kunnen we dit volgend jaar ook zeggen."

De voormalige kermiskoers op kermisdinsdag ging ter ziele nadat met een "Brussel-Izegem" gemikt werd op de internationale wielerkalender. De financiering geraakte niet rond en een nieuwe editie vorig jaar werd afgeblazen. Nu herleeft de koers in Izegem. In totaal 107 renners daagden op en die reden 157km tijdens 16 plaatselijke ronden.

"Een mooi opzet. Iedereen is tevreden", zegt ondervoorzitter Johnny Porteman van Izegem Koers. Nadat het pistool eerst dienst weigerde, schoot hij de beroepsrennerskoers op gang. Stipt op 14h17, een tijdsip afgestemd op de doortocht van de lijnbus...

De toekomst voor Izegem Koers ziet er heel rooskleurig uit. "Zelfs de sponsors zegden al toe. De traditie wordt weer aangezwengeld voor jaren ver", garandeert schepen Duhamel. Het talrijk opgekomen publiek zal er blij om wezen. "Izegem houdt immers van de koers", omschreef een dame die geen inwoner is van de stad.

Zuster op zoek naar patiënten

De hele sfeer die boven Izegem Koers kan mooi geïllustreerd worden door twee zusters Anna en Lucas die in de koersdrukte op zoek naar patiënten gingen om te verzorgen. "Eigenljk is het de bedoeling renners te verzorgen", keken de zusters heel gebiologeerd richting voorbijpeddelende rennerskuiten. "We hebben al op voorhand geoefend", wijzen ze "patiënt" Rino aan die in het gips steekt. "We hebben allerlei materiaal mee."Voorlopig bleven de verklede verpleegsters werkloos. "Als valpartijen uitblijven zullen we wel ergens stokken in de wielen steken.", giechelen de dames. De zusters waren eerder al actief tijdens de seniorendag maar kleurden evengoed het straatbeeld tijdens Izegem Koers (FM)Wielerfanaat in hart en nieren

Op zoek naar wielerfanaten op het eiland van de koers, café Lagaar, kwamen we aanvankelijk van een kale reis terug. Enkel Paul berlamont keek er reikhalzend uit naar de komst van Cedric Vasseur en Nico Mattan, die er een kleedkamer op de kop tikten. Vooraleer het tweetal arriveerden had enkel een stel Franstalige meisjes op het terras postgevat. Wellicht wisten ze niet eens dat het koers was in de borstelstad...De grootste liefhebber in de Lagaar bleek dus Berlamont zelf te zijn. Ook hij haalde zijn hartje op tijdens Izegem Koers. "Ik hoop straks even te kunnen plaatsnemen in een volgwagen", zei hij voor de start. "Eigenlijk ben ik een groot wielerfanaat. De Ronde van Frankrijk ging ik ter platse bekijken, ook trek ik naar het Wereldkampioenschap in Zolder." Tot een pronostiek laat hij zich niet echt verleiden. "Er gaat er ene van Lotto winnen", waagt hij toch nog snel een gok als de twee renners arriveren. (FM)