2002-09-06 - We hebben ons volksfeest terug!

Zoon Carlos (Links) en vader Jozef zorgen reeds jaren voor commentaar tijdens Izegem Koers. (Foto Kurt)

Izegem - "We hebben weer een volksfeest", luidde het gisteren bij de Izegemnaars. Na een jaartje onderbreking vond weer de grote wielerwedstrijd Izegem Koers plaats tijdens Izegem Kermis. Heel wat bekende namen kwamen aan de start zoals Nico Mattan, Johan Museeuw en Robbie McEwen. "Izegem Koers zorgt samen met de Batjes voor de grote toeloop in de Pekkerstad. Het was een zware vergissing om deze wielerwedstrijd vorig jaar niet te laten plaatsvinden", zegt omroeper van dienst Jozef Debusschere-Loontjes.

Evelyn Maertens

Izegem Koers zorgde jaren voor een volksfeest. maar vorig jaar vond er geen grote wielerwedstrijd plaats tijdens Izegem Kermis. Toen was Izegem doods, maar gisteren was de Pekkersstad weer springlevend. Voor een jaartje vond Izegem Koers plaats op donderdag terwijl de wielerwedstrijd traditioneel op kermisdinsdag wordt gereden.

Al van vroeg in de namiddag troepten de toeschouwers samen aan de start van Izegem Koers. Iedereen wou een glimp opvangen van de 110 renners. Zowel jong als oud pikten de wedstrijd mee.

Voor Jozef Debusschere is Izegem Koers routine geworden. "Ik ben al vijftig jaar omroeper op wielerwedstrijden en andere evenementen. De mensen moeten maar een stem door de luidsprekers horen en ze weten dat ik het ben. Het was een grote fout dat Izegem Koers vorig jaar niet plaatsvond. Het was een jammerlijke beslissing voor zowel de organisatoren, medewerkers als het publiek. De sfeer was verdwenen tijdens de kermis. NU is het een volksfeest waar ik graag als omroeper aan het werk ben. Ik kan Izegem Koers niet meer missen", laat Jozef weten terwijl ook zoon Carlos een deel van de commentaar verzorgt.

"Het is een zaak van vader op zoon. En er is al opvolging voorzien. Zo is Dries, de zoon van mijn dochter, ook gebeten door de microbe van het omroepen", lacht Jozef.

Met de commentaar van Jozef en Carlos op de achtergrond genoot iedereen van Izegem Koers dat weer een volksfeest werd. Volgend jaar wordt deze grote wielerwedstrijd naar alle waarschijnlijkheid weer op kermisdinsdag gereden zoals dat jaren het geval was.

Jaarlijkse afspraak met vrienden

Izegem - Dat Izegem Koers de ontmoetingsplaats is voor vele mensen bewijzen de vrienden Hanne Vercruysse uit Bellegem, bert Maertens, Bruno Vanhecke, Bruno Pauwels en Bram Pattyn uit Izegem (van links naar rechts op de foto). "Elk jaar spreken we af om samen Izegem Koers bij te wonen. Vorig jaar vond er evenwel geen Izegem Koers plaats, maar we hebben toch samen een pint gaan pakken. Het was een groot gemis tijdens Izegem Kermis. We komen vooral voor de ambiance en we kijken wel even welke renners er deelnemen aan de start. De organisatoren hebben dit jaar een grote inspanning geleverd, want er doen toch grote namen mee. We supporteren vooral voor Johan Museeuw. Maar Nico Mattan mag ook winnen, omdat hij een streekgenoot is", zeggen de vrienden. (MEI. Foto Kurt)