2003-09-12 - Gentenaar - Cockske schiet Izegem koers op gang - Kermiswedstrijd lokt opnieuw de massa

IZEGEM - De geur van gedroogde vis en balsem voor de kuiten kwam iedereen tegemoet die Izegem centrum aandeed gisteren. En dat waren massaal veel mensen. Vorig jaar sloegen ruim 20.000 toeschouwers Izegem koers gade, dit keer waren het minstens evenveel. ,,Een uniek gebeuren'', noemt ook Roger Decock, oud-Izegemnaar en oud-beroepsrenner, het. ,,Ik vind het een hele eer dat ik werd uitgenodigd om hier de start te geven'', zegt Roger Decock (76), terwijl hij het pistool neemt om de koers op gang te schieten. ,,Een machtig gevoel telkens die start. Ook de sfeer is hier op en top.'' Roger Decock schreef indertijd als Flandrien onder meer Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs op zijn naam. ,,Ik ben zelf afkomstig van Izegem. Ik ben geboren in de Krekelstraat. Later trokken we uit Izegem weg, maar we kwamen er terug wonen: in café De Sportman in de Roeselaarsestraat, waar nu ongeveer de aankomst is.'' Momenteel woont Roger in Aarsele. Fietsen doet hij nooit meer. ,,Sinds ik geen renner meer ben, heb ik nauwelijks nog op de fiets gezeten'', lacht hij.

Uitstraling. Toen het startschot weerklonk wurmden 99 beroepsrenners zich doorheen de mensen die in dichte drommen rond de startstreep stonden. De renners deden naast Izegem ook de deelgemeenten Emelgem en Kachtem aan. ,,Wie de winnaar wordt vandaag kan ik niet echt voorspellen'', aldus Roger. ,,Gadeyne spaart blijkbaar de krachten voor in Koolskamp. Maar Izegem staat er bekend voor dat vreemde renners hier winnen'', besluit Roger. ,,Enkele grote namen haakten inderdaad af omdat onze wedstrijd tussen enkele andere grote koersen zit. Het is en blijft een kermiskoers, maar met een zekere uitstraling'', zegt Ronald Vandommele van het organiserend comité. ,,Maar al de rest zit wel mee. Er is minstens evenveel volk als vorig jaar en we hebben tenslotte toch 99 renners aan de start. Ook op vlak van sponsering zit het snor. We konden een derde sponsors meer aantrekken dan vorig jaar. Blijkbaar is er grote nood aan zo'n evenement in Izegem'', besluit Vandommele.

(Frank MEURISSE)