2004-08-13 - Norbert Vandommele en vrouwtje Rika Oosterlynck al 38 jaar paraat - Koers Deel van ons leven

Norbert Vandommele en echtgenote Rika staan op en gaan slapen met de koers (Foto Danny Terryn)

Secretaris van het comité Izegem Koers, Norbert Vandommele uit de Wantje Pieterstraat, is al zeer lang begaan met de Izegemse profkoers. Mar ook zijn vrouw Rika Oosterlynck steunt hem daarin massaal. Met de organisatie Izegem Koers nieuwe editie was Norbert er dan ook als de kippen bij om tot het bestuur toe te treden.

Norbert Vandommele is er nu 66 jaar en al 42 jaar getrouwd met Rika die er 63 wordt. "Ik ben al een goede 38 jaar bezig met de koers in Izegem. Eigenlijk ben ik al heel mijn leven koersliefhebber geweest. Ik was indertijd fan van Etienne Vanwalleghem en Albert Sercu. 38 jaar geleden werd ik bestuurslid bij de Patrick Sercuvrienden. Om erbij te geraken was dat niet zo simpel. Eerst moest je voorgedragen worden, daarna moest je per brief jezelf voorstellen aan toenmalig voorzitter dokter Demol en pas nadat het volledige bestuur alles goedgekeurd had, mocht je er de volgende vergadering bij zijn. Ik bleef lang bestuurslid en in 1983 werd ik secretaris bij de Patrick Sercuvrienden. Vooral van Omer Lagae en Etienne heb ik heel veel geleerd. Minpunt kwam er wel toen Christophe Sercu secretaris werd en ik een beetje opzij geschoven werd. Nog minder werd het toen na de wielerwedstrijd Brussel-Izegem er het volgend jaar geen koers meer was. Het was een ramp voor veel Izegemnaren die zo hun kermisweek zagen verloren gaan, want zeg nu zelf izegem kermis zonder koers is geen kermis."

Onmiddellijk bij Comité Izegem Koers

"Toen Frank Duhamel en Johny Porteman het idee opperden om opnieuw een profwedstrijd te organiseren moet ik toegeven dat ik er eerst ook wat sceptisch tegenover stond. Je moet weten dat het mei was, dat we wel een datum hadden, maar nog geen cent geld. Wat we toen met die beperkte groep gedaan hebben in zo een korte tijd was werkelijk bewonderenswaardig. En nu zijn we bijna aan onze derde editie toe en verloopt alles perfect. Alle papieren die ik moet versturen zijn meer dan op tijd weg. Weet je dat we nu al onze aanvraag hebben ingediend voor de editie van 2005?"

Ook vrouwtje Rika is nauw betrokken bij Izegem Koers. "Vroeger, toen Norbert nog bij de Patrick Sercuvrienden was, heb ik eigenlijk heel veel meegeholpen. Toen was er nog geen computer en dienden alle facturen zelf ingetikt te worden. Dat deed ik dan met alle plezier. En ook voor het geld van de deelnemerslijsten zorgde ik. Jammer dat alles zo abrupt beëindigt werd. Maar nu zijn we natuurlijk opnieuw actief bij Izegem Koers. Zo help ik met de dag van de koers om de broodjes te smeren voor de seingevers, politieagenten en sportbestuurders. Als ik iets kan doen dan help ik graag mee. Zo ook bij de St-Janswielervrienden in Kachtem doe ik graag mijn duit in het zakje. Het is een toffe groep bij het bestuur van Izegem Koers. En ook de vrouwen komen zeer goed overeen. Er is werkelijk niemand die hoog van de toren blaast."

Klaar voor een vlekkeloze editie

"We zijn in ieder geval opnieuw klaar voor een vlekkeloze editie," gaat Norbert verder. We zijn met voldoende medewerkers en de taken zijn al goed ingevuld. Eigenlijk mag de wedstrijd wat mij betreft morgen al beginnen. Alle aanvragen zijn verstuurd en ook alle andere regelingen zijn in orde. Als we nu ook nog enkele namen kunnen krijgen aan de start en een goed koersverloop zoals in de eerste editie wordt donderag 9 september opnieuw een hoogdag voor de wielrennerij." (Patrick Vandewatere)