2004-09-08 - Izegem Koers groeit uit tot volksfeest - Unieke sfeer lokt duizenden naar Borstelstad

IZEGEM - Het organisatiecomité spaart kosten noch moeite om Izegem Koers te laten uitgroeien tot een volksfeest. Donderdag om 14.15 uur zal Patrick Sercu het startschot lossen. In totaal zullen zo'n 75 profrenners aan de start verschijnen, waaronder ook Frank Vandenbroucke. ,,Het is de derde keer dat we Izegem Koers organiseren met het huidige comité'', zegt pr-man Ronald Vandommele. ,,We kiezen nog steeds voor hetzelfde stramien. Wel bevindt de start zich nu op de Korenmarkt, dit in functie van de veiligheid van de renners. De start in de Roeselaarsestraat durfde immers nogal hectisch verlopen.'' Nu wordt een spectaculaire start beloofd op de Korenmarkt. De aankomst situeert zich in de Roeselaarsestraat. ,,Op dat hele traject zorgen we voor geluidsversterking. Met een straalverbinding zal iedereen op het parcours het verloop van de koers kunnen volgen. Er wordt een professionele speaker voorzien.'' Honderd seingevers Er worden opnieuw duizenden toeschouwers verwacht, donderdag in Izegem. Een pak toeschouwers komt om de beroepsrenners bezig te zien, maar het unieke aan Izegem Koers is dat ook wielerleken naar de Borstelstad komen afgezakt. ,,De sfeer tijdens het gebeuren is zo uniek dat mensen hiervoor alleen al komen'', zegt schepen Frank Duhamel, voorzitter van het comité Izegem Koers. Een kleine 100 seingevers waken over het parcours van de koers. Die werden allemaal op voorhand uitgenodigd voor een bijeenkomst. ,,De taak van die mensen wordt soms onderschat, vandaar dat we ze een hart onder de riem willen steken'', luidt het. Het parcours slingert zich via de Korenmarkt naar de Centrale Brug, vervolgens naar de Dam in Emelgem, via de Ingelmunstersestraat richting Kachtem, over de Sasbrug naar de Roeselaarsestraat en via de Nieuwstraat terug naar de start. In totaal fietsen de renners zo'n 163 kilometer, verdeeld over 17 ronden. De aankomst is voorzien omstreeks 18 uur.

(Frank MEURISSE)