2004-09-17 - 15.000 fans langs de kant - Izegem Koers Kampioenschap West-Vlaanderen is het sportieve hoogtepunt van het jaar

Patrick Sercu schoot Izegem Koers op gang. Je herkent verder ook Didier Vandeputte, Johny Porteman, Frank Duhamel en Ronald Vandommele. (Foto Danny)

Vorige donderdag werd de 36ste Prijs Jerôme Dekimpe verreden. Met een record aantal deelnemers van 166 en zowat 15.000 toeschouwers langs het parcours dat zich over bijna 10 kilometer uitstrekte en liep via de Noordkaai en Kachtembrug naar de Roeselaarsestraat. De deelname van Fasso Bortolo-renner Frank Vandenbroucke deed de publieke belangstelling van vorig jaar nog de hoogte inschieten. Het zomers weertje deed de rest.

Om de sfeer van de koers weer te geven zijn de gebruikelijke superlatieven deze keer net niet goed genoeg. Het comité Izegem Koers had een extra inspanning geleved om er een echte profkoers van te maken en zijn daar uiterst goed in geslaagd. Een publiekstrekker als Frank Vandenbroucke naar Izegem halen is en blijft een sinecure voor het organiserend comité dat voor zijn werk de gewaardeerde steun van het Izegemse stadsbestuur kon genieten.

De overige deelneers uit de eerste categorieploegen als Lotto-Domo, Mr.Bookmaker-Palmans, Landbouwkrediet-Colnago, Chocolade Jacques en het Nederlandse bankgiroloterij mochten er ook best wezen en het was dan ook de Nederlander Koos Moerenhout van Lotto-Domo die in Izegem zijn eerste profzege van het lopende seizoen mocht optekenen. Hij ging zijn landgenoot Niki Terpstra vooraf en Australiër David Harrigan kwam net voor de eerste Belg Andy Desmet binnen.

Eernegemnaar Jurgen Vandewalle van Chocolade Jacques werd vijfde en daarmee kampioen van West-Vlaanderen, een eer waar hij na afloop van de wedstrijd meer dan tevreden mee was.

We vroegen koersdirecteur Pol Vandecasteele na afloop naar een eerste reactie. "Beter dan vandaag kan haast niet. Op uitzondering van een valpartij beneden de centrale brug waren er geen feiten te melden aan de medische hulpverlening. Ook de nauwe doorgang schuin tegenover de Heilig-Hartkerk werd zodanig beveiligd dat er geen problemen bij de zeventien passages werden gesignaleerd. De eerstvolgende vergadering van ons comité Izegem Koers zal in prima sfeer verlopen, maar volgend jaar nog beter doen zal allicht moeilijk gaan. Misschien een topnaam aan de affiche toevoegen? De sponsors nog wat meer verwennen? Ik zou niet dadelijk het antwoord kunnen geven."

Mountainbike voor seingeefster

We zochten ook enkele echte wielerliefhebbers op en kwamen Filip Desseyn en Wim Verbeke aan de nadarafsluiting ter hoogte van de Heilig Hartschool tegen. "Dit is echte koers maar ook een jaarlijks weerzien van vrienden. Ik kom graag naar Izegem Koers voor de sfreer en om een pintje te drinken. We kletsen wat en zien intussen hoe het koersverloop zich voor onze ogen afspeelt. Dit jaar is er een opwaarding van de koers gebeurd en ook de publieke belangstelling is enorm te noemen. Daar zal de persoon van Frank Vandenbroucke allicht niet vreemd aan zijn. Ik zou de organisatoren aanraden om op die weg door te gaan en hopelijk blijft het stadsbestuur met de financiële steun over de brug komen om dit mogelijk te maken. Ik vind het een must voor elke sportieve Izegemnaar om naar Izegem Koers te komen."

Na de wedstrijd werden de sponsors en renners nog ontvangen in de bar en de raadszaal van het Izegemse stadhuis. Op de Grote Markt werd in Café Mozart de trekking gehouden van de mountainbike van Decathlon voor de seingevers. Het was Sonja Debruyne van de Molvrienden die met lot 780 de mooie fiets in de ontvangst mocht nemen. Zij was één van de tachtig seingevers die langs het parcours waren opgesteld om de veiligheid van de renners te waarborgen. "Ik had natuurlijk niet verwacht dat ik die prijs zou winnen. Ik zal wel vragen aan de organisatoren om hem te ruilen voor een gelijkaardige damesfiets. Dan kan ik er mee gaan fietsen en ook boodschappen doen. Er was heel veel volk langs de omloop en we hadden dan ook onze handen vol. Ze mogen mijn naam al op de lijst zetten voor volgend jaar, ik teken nu al om in 2005 weer present te zijn.". (LDB)

Jurgen Vandewalle West-Vlaams kampioen

De profkoers in Izegem werd vorige week donderdag gewonnen door Koos Moerenhout. De Nederlander had aan de meet negen seconden voorsprong op Niki Terpstra. Jurgen Vandewalle had aan een vijfde plaats genoeg om zich West-Vlaams kampioen te mogen noemen (Foto Danny)

Frank Vandenbroucke lokt 15.000 toeschouwers naar Izegem Koers

Izegem - Vorige week donderdag stonden de centrumstraten van de drie Izegemse deelgemeenten weer in het teken van Izegem Koers. Ruim 160 renners hadden hun rugnummer afgehaald en als je dat vergelijkt met andere kermiskoersen kom je tot de conclusie dat Izegem toch net dat ietsje extra heeft. Getuige daarvan waren de 15.000 toeschouwers die langs de weg opgesteld stonden. De grote man was natuurlijk Frank Vandenbroucke (op de foto links in Fassa-tenue). Bij de start verdrongen de fans elkaar om een glimp op te vangen van hun idool dat aan de zoveelste heropstanding is begonnen. (Foto Danny)