2004-12-03 - Tentoonstelling over Pistier met speciaal Izegemse tintje - Gelegenheidstentoonstelling Patrick Sercu 60-40 in het Izegemse Stadhuis

Op de foto herkennen we Tom Vandeweeghe, Didier Vandeputte, Nele Descheemaker, Rony D'Hondt, Frank Duhamel en Renaat Bourgeois. (foto danny)

Vanaf zaterdag 4 december 10h kan men de tentoonstelling Patrick Sercu 60-40 gaan bekijken in de tentoonstellingszaal van het stadhuis. In een prachtig decor zal iedere Izegemnaar kunnen genieten van de rijke carrière van de beste baanrenner ter wereld. En natuurlijk ook de onvergetelijke foto's en beelden van in het eigen Izegem niet vergeten.

Intiatiefnemer Didier Vandeputte is dan ook tevreden. "De eerste tentoonstelling van Patrick Sercu vond plaats in het wielermuseum van Roeselare. Ikzelf vond ook dat de tentoonstelling van Patrick naar Izegem moest komen omdat Patrick toch meer dan 80 procent van zijn leven in Izegem heeft gewoond en er nu nog steeds woonachtig is. Iedere Izegemnaar van middelbare leeftijd en iedere senior heeft gesupporterd voor Patrick Sercu. Veel onder hen hingen met de oren aan de radio of met de ogen voor de televisie om maar de klinkende prestaties van Patrick mee te kunnen maken. Daarom ook was het zo belangrijk om de grootste baanrenner ter wereld passend te huldigen in zijn stad Izegem."

Grote Izegemse invloed

Nadat Didier Vandeputte zijn voorstel aan het schepencollege had voorgelegd en meteen goedgekeurd kreeg, contacteerde de schepen Patrick Sercu. "Patrick was meteen opgetogen en heeft ook een heleboel eigen materiaal meegebracht. Voor Nele Descheemaker, onze cultuurbeleidscoördinator was het haar eerste grote opdracht en ze heeft er echt heel goed werk van gemaakt. De tentoonstelling is zoveel mogelijk "verIzegemst" en ook de promotie is speciaal. Omdat wielrennen een sociale sport is worden deze week bierviltjes afgegeven in de verschillende Izegemse Cafés ter aankondiging van de tentoonstelling."

Ook het comité Izegem Koers doet zijn duit in het zakje. "Zij doen de volledige begeleiding van de tentoonstelling en zijn steeds tijdens de openingsuren aanwezig. Op die manier moet geen beroep gedaan worden om mensen van Stad en meteen nogmaals bewezen dat "Izegem Koers" een sterk geheel vormt. meteen is ook nog maar eens duidelijk dat de samenwerking van Izegem Koers en Patrick Sercu optimaal verloopt."

Gentse Kuipje in Izegem

'Domo Arrigato' (een elgemeende dank je wel in het Japans, nvdr) verzorgt de look van de tentoonstelling. Tom Vandeweeghe : "Het idee was er om de koning van de baan te laten thuiskomen in zijn tweede thuis, namelijk het Gentse Kuipje. Daarom ook werd de piste van Gent nagemaakt in de tentoonstellingszaal. Bovendien wordt het stadhuis passend verlicht. Iedereen zal weten dat er iets te zien is. De bezoeker komt dus terecht op de baan en kan dan zien hoe Patrick vele supporters heeft weten te veroveren. Daarenboven is er ook een DVD te zien uit de archieven van de VRT."

"Zelf vond ik het een enorm leuk project om te doen. Ik ben zelf Izegemnaar, maar ben niet zo veel hier thuis. Het is dus leuk om ook eens iets voor mijn eigen stad te kunnen doen. Ook mijn ouders en familie zullen zeker een kijkje komen nemen. Ik hoop trouwens dat veel Izegemnaren het doen."

Ook voor Nele Descheemaker wordt het belangrijk. "Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van cultuur, maar deze tentoonstelling van Patrick Sercu mag zeker onder de noemer cultuur. Iedereen kent Patrick Sercu en ook voor mezelf was het een heel rijke ervaring. Hetgeen Patrick gedaan heeft is gewoon niet te beschrijven. Hij won maar liefst 88 zesdaagses, won Olympisch goud en veroverde wereldtitels bij de vleet. Het concept dat we uitbouwden is zeer mooi en ik hoop dan ook om veel bezoekers over de vloer te hebben." (Patrick Vandewatere)

De tentoonstelling is ieder weekend van december. Open van 10h tot 12h en van 14h tot 18h. Tussen 27 en 31 december kun je er terecht van 10h tot 12h en van 14h tot 16h. De toegang is natuurlijk gratis.