2005-02-11 - Dankzij Johny en KFC Izegem - Ronde van Vlaanderen door Izegem op 3 april

Johny Porteman en echtgenote Vera Vercruysse hopen vanachter de toog van Café Mozart op een succesvolle doortocht van de Ronde van Vlaanderen door Izegem (Foto Danny)

Op zondag 3 april aanstaande, iets voor de middag passeert De Ronde van Vlaanderen door het centrum van Izegem. Het zal dan 23 jaar geleden zijn dat zoiets nog gebeurde. Dat Kortrijk dorp van de Ronde is, was natuurlijk een meevaller. Maar het is vooral ook het werk van Johny Porteman, één van de bezielers van Izegem Koers.

"Het is al een 10tal jaar dat ik steeds meega als bestuurslid van KFC Izegem voor de trekking van de finales van "de jeugdcup Het Volk," steekt Johny van wal. Deze finales gaan nu al 31 keer door op de terreinen van KFC Izegem. De trekking van deze finales vinden sinds een zestal jaren plaats in "Het Houtvuur" in Kruishoutem. Dit restaurant is tevens ook de thuishaven van verschillende Belgische wielerploegen. Vorig jaar had de trekking gelijktijdig plaats met de Wielertweedaagse Bellegem-Ichtegem. Als dusdanig waren er dan ook veel wielrenners en ploegleiders aanwezig. Zo kreeg ik ook de gelegenheid om tussen de koffie en de taart te praten met Lucien Vanhoorde, koersdirecteur van de Ronde van Vlaanderen en stichter van "De jonge voetballer".

Eerst gepland langs VTI

"Op die manier kwam ook de Ronde van Vlaanderen ter sprake en vroeg ik hem of het niet mogelijk was om de Ronde door Izegem te laten passeren, Kortrijk was toch dorp van de Ronde. Lucien zei me dat hij het eens ging bekijken. Enige tijd geleden contacteerde hij me opnieuw en zei dat er een mogelijkheid was. De renners zouden via Ardooie en de Baronstraat naar het VTI rijden en dan via Ingelmunster naar Kortrijk. Toen ik hem echter vertelde dat de rotonde aan het "Blauw Kapelleke" af zou zijn en er dus de mogelijkheid was om dwars door het centrum van Izegem te rijden, werd alles herbekeken en goedgekeurd. De Ronde van Vlaanderen anno 2005 passeert dus dwars door het centrum van Izegem. Een unicum. Als tegenprestatie wenst Lucien Vanhoorde enkel uitgenodigd te worden naar onze vierde editie van Izegem Koers, wat geen enkel probleem zal zijn. Je ziet maar dat KFC Izegem, wielrennen en een tikje geluk voor veel kunnen zorgen. Nu nog hopen op goed weer op 3 april en de doortocht in Izegem van de Ronde van Vlaanderen zal zeker op een grote publieke belangstelling kunnen rekenen." (Patrick Vandewatere)