2005-04-01 - De Izegemnaar zal het geweten hebben - Ronde van Vlaanderen passeert op 3 april

Het treintje van Geerwin Vandekerckhove (rechts) en Stinn De Zaeytijd wordt voortgestuwd door schepen Frank Duhamel. (Foto Danny)

De Dré Sjepappevrienden, het stadsbestuur en het comité Izegem Koers slaan de handen in elkaar om de Izegemse wielerliefhebber iets aan te bieden tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen op 3 april. Vanaf de Korenmarkt, Nieuwstraat en Baron de Pelichylaan wordt aan de hand van verschillende spandoeken een rennersgedicht neergeschreven. Tevens als aandenken zal het gedicht in de vorm van een prachtige flyer te bekomen zijn in de horecazaken waar de Ronde voorbijkomt. Of hoe een vleugje cultuur en sport best kunnen samen gaan.

Geerwin Vandekerkhove en Stijn De Zaeytijd van de Dré Sjepappevrienden (JOC) kwamen eerst op het idee om een gedicht over de renners uit te hangen. "Eigenlijk zijn de Dré Sjepappevrienden opgericht eind jaren negentig," vertelt Stijn. "We hadden een werkgroep sport in het JOC en hebben daarom maar een alternatieve supportersclub opgericht voor Dré Sjepappe. Verder gaan we dan ook steeds tijdens de Ronde van Vlaanderen op zoek naar Dré. Nog nooit echter hebben we hem gevonden. Nu de Ronde ook door Izegem passeert knden we niet verder dan Izegem op de kaart te zetten, zodat ook de renners de weg naar Izegem weten."

"Zo kwamen we op het idee om een kruising te maken tussen sport en cultuur," gaat Geerwin Vandekerckhove verder. "Een dichter die het over renners heeft. We kwamen terecht bij de Ninoofse stadsdichter Willie Verhegghe. Hij is de belangrijkste Nederlandstalige wielerdichter. Zijn gedicht "Renners sterven niet" zal op grote spandoeken te bewonderen zijn vanaf volgende week vrijdag, een 14tal dagen voor de koers. Willie zelf was verheugd met het ide en ook Wim Vanherreweeghe van de organisatie keude het initiatief meteen goed. Op die manier kunnen we Izegem de nodige media aandacht bezorgen."

Souveniertje

"Het gebeurt niet ieder jaar dat de Ronde in Izegem passeert," gaat Frank Duhamel verder. "Daarom ook hebben we besloten om het gedicht in flyervorm gratis aan de Izegemnaar te schenken. Zo zal het gedicht in luxe-uitvoering te bekomen zijn langs de verschillende horecazaken langs het traject dat de renners afleggen. Verder zullen ook verschillende leden van Izegem Koers de flyers uitdelen aan de toeschouwers. Normaal gezien is de passage voorzien tussen 11h30 en 11h45. De publiciteitskaravaan passeert een klein uurtje vroeger." (Patrick Vandewatere)