2005-08-08 - "Echt Volksgebeuren" - Izegem Koerse blijft gratis

Frank Duhamel en Johny Porteman organiseren Izegem Koers (Foto FM)

Izegem blijft het wielrennen een warm hart toedragen. Op donderdag 8 september pakt het Comité Izegem Koers uit met zijn traditionele kermiswedstrijd voor beroepsrenners.

De massa toeschouwers zal zich kunnen verheugen op de deelname van toppers als Nico Mattan, Jan Svorada, Frank Vandenbroucke en de afscheidsnemende Ludo Dierckxsens. "We mogen weer rekenen op zo'n 150 renners van wie zowat 100 broodrenners", meldt voorzitter Frank Duhamel. "Onder meer Lotto en MrBookmaker komen met een ruime delegatie aan de start. Alle Belgische ploegen zullen trouwens op de afspraak zijn. Daarnaast komen er een pak buitenlanders opdagen. Er zullen onder meer heel wat Nederlanders, Australiërs en Polen present zijn."

De wedstrijd fungeert voor de derde keer als PK. "Het is de vierde keer dat we met het huidig comité instaan voor de organisatie. We hebben niet meteen de ambitie om naar een hogere wedstrijdcategorie te stijgen. Kijk, in 2000 hebben de Patrick Servu vrienden geopteerd voor de herinvoering van Brussel-Izegem. Een prestigieuze formule, maar op financieel vlak was dat een moeilijke klus. Wij houden de komende jaren vast aan onze kermiskoers. We streven naar een volksgebeuren. Vandaar dat we ook geen inkomgeld vragen."

Over de plaats op de wedstrijdkalender is Frank Duhamel niet helemaal tevreden. "We zijn afhankelijk van grote wedstrijden als Parijs-Brussel en de Grote Prijs Rik Van Steenbergen. Best is dat we in de eerste week van september vallen. Nu ja, we hebben eigenlijk geen reden tot klagen. De voorbije jaren is de grote massa telkens komen opdagen. Dat zal dit keer weer het geval zijn. De komst van enkele grote namen is in elk geval een meevaller."

Het PK voor profs wordt om 14h15 op gang geschoten. De renners moeten 163km afhaspelen. (MVH)