2005-08-08 - Vlaanderens mooiste kermiskoers is aan vierde editie toe

Een kleine honderd seingevers zijn nodig om Izegem Koers in goede banen te leiden. (Foto Frank M)

Izegem - Op donderdag 8 september vindt Izegem Koers plaats. De Grote Prijs Jerome Dekimpe vindt voor de vierde keer plaats in organisatie van het comité Izegem Koers. Vorig jaar bracht het evenement 15.000 toeschouwers op de been.

Izegem is altijd al een wielerstad geweest. Al in 1924 was er een eerste sprake van Brussel-Izegem. Jaren, behalve tijdens de oorlog, bleef de beroepsrennerskoers plaatsvinden. Tot in het jaar 2001, toen voor het eerst in jaren er de organisatie er de brui aan gaf.

Grote bezielers waren Omer Lagae en Jerome Dekimpe. Naar deze laatste werd de huidige koers trouwens genoemd, want in 2002 namen schepen van Sport Frank Duhamel en Johny Porteman van Café Mozart de draad weer op. Met succes. De voorbije jaren werd telkens het Kampioenschap van West-Vlaanderen verreden, vorig jaar zelfs met 163 starters. Ook de editie van 2005 moet een voltreffer worden.

Argwaan weg

"Jaarlijks zorgen we voor enkele vedetten. Nu konden we Nico Mattan vastleggen als één van de trekpleisters van de wedstrid", zegt Frank Duhamel. "Jan Steyaert geeft dan weer de start. ook daar proberen we telkens een bekend persoon voor in te schakelen. Steyaert is de kleinzoon van Karel van Weynendaele, de stichter van de Ronde van Vlaanderen."

Vorig jaar daagden maar liefst 15.000 toeschouwers op. Dit jaar worden er minstens evenveel verwacht. De 37ste grote prijs Jerome Dekimpe start om 14h15 op de Korenmarkt. Van daar gaat het verder richting Emelgem, Kachtem en via de Roeselaarsestraat weer naar de Korenmarkt. De renners dienen in totaal 17 ronden af te leggen, goed voor 163km.

"De argwaan die de eerste jaren ten aanzien van het comité Izegem Koers gekoesterd werd, is duidelijk verdwenen. De massa komt er op af en sponsors pikken ook gretig in. Izegem Koers is ongetwijfeld Vlaandrens mooiste kermiskoers", volgens de organisatie.(FrankM)