2005-08-10 - Izegem Koers straalt enthousiasme uit - Jan Steyaert - kleinzoon van Karel van Weynendaele - geeft start van Izegem Koers

Niet alleen zorgt Izegem Koers voor heel wat renners, ook probeert het bestuur steeds een bekend persoon de start te laten geven. Ook dit jaar is dat gelukt met Jan Steyaert, kleinzoon van de stichter van de Ronde van Vlaanderen Karel van Weynendaele. De heer Jan Steyaert, afkomstig uit St.-Martens-Latem, was zelfs zo vriendelijk om naar Izegem te komen en een praatje te maken over sport, koers en Flandriens.Jan Steyaert is voor veel Izegemnaren waarschijnlijk een nobele onbekende. Bij de naam Karel van Weynendaele gaat bij de meesten echter wel een lichtje branden. Karel was niemand minder dan de stichter van de Ronde van Vlaanderen. Mijn grootvader was” inderdaad Karel Steyaert die schreef onder het pseudoniem Karel van Weynendale. Heel goed gekend heb ik hem niet. Ik ben geboren in 1957, terwijl opa stierf in 1961. Zelf was ik steeds sportief. Ik speelde zelfs bij Cercle Brugge van 1977 tot 1979. Maar ook de wielersport ligt me na aan het hart. Zo reed ik nog de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Toen de heer Vanmeirhaeghe me via Jacques Vanacker en Frans Vroman vroeg om de start te geven, heb ik geen moment getwijfeld. De kermiskoers straalt nog altijd het volkse karakter uit van tijdens de Flandrienperiode waarover mijn grootvader zoveel geschreven heeft.” Hoedje af voor organisatorenJan Steyaert blaast de loftrompet over de organisatoren. „Natuurlijk gaat het er in de ene Vlaamse stad al wat anders aan toe dan in de andere, maar die mensen proberen toch verder een stukje folklore terug te brengen. De kermiskoers is een unieke uitlaatklep voor iedereen die koersminded is. Sociaal en commercieel is het een enorm belangrijk evenement. Verder blijft het gratis voor het publiek en tenslotte en misschien wel het allerbelangrijkste: je kan de renners praktisch voelen en ruiken, terwijl de andere wielerwedstrijden meestal vanuit de zetel en op televisie gevolgd worden. Ik ben dan ook heel blij dat het bestuur van Izegem Koers me uitgenodigd heeft.”

Izegem Koers heeft het allemaal

Izegem Koers draagt werkelijk alle facetten van een profkoers in zich. „Ik kijk werkelijk al uit naar donderdag 8 september. Het moet een fantastische dag worden. Naar ik verneem, waren vorig jaar maar liefst 15.000 toeschouwers aanwezig. Als ik iets dergelijks zeg tijdens een kermiswedstrijd in Oost-Vlaanderen dan fronsen mensen gauw hun wenkbrauwen. Verder zijn in Izegem ook de verschillende arrangementen voor de sponsors en de horeca fantastisch. Ik ben blij dat ik er bij mag zijn en zal met alle plezier het startschot geven. Hopelijk krijgt het publiek dan ook een schitterende wedstrijd te zien met een prachtige winnaar. En als dan ook nog het zonnetje van de partij zal zijn, zal iedereen en ik niet in het minst genieten van een dagje Profkoers in Izegem.”

(Patrick Vandewatere)