2005-08-10 - Met Nico Mattan als vedette - Izegem Koers op 8 september aanstaande

Dat het bestuur van Izegem Koers nu al opnieuw een heleboel renners wist te contacteren, staat vast. Toch moet het bestuur ook steeds zorgen voor enkele vedetten. Dit jaar wordt Nico Mattan één van de trekpleisters van de wedstrijd. En ook Belgisch kampioen Serge Baguet zal er normaal gezien bij zijn.We konden Nico Mattan, na zijn verdiende vakantie, uitnodigen voor een babbel. Nico Mattan is duidelijk tevreden over zijn voorjaar. „Gent-Wevelgem was onge- twijfeld één van de mooiste overwinningen. In mijn achtertuin en op een schitterende manier. Maar ook wedstrijden als in Piëmonte en Plouay waren schitterend. Maar daar staat dan niet zoveel volk en heeft de pers er minder aandacht voor. Eigenlijk was heel het voorjaar schitterend. Ik denk wel dat ik na Tom Boonen de regelmatigste renner was. Ik werd derde in De Panne, 5e in de E3 prijs, 8e in Waregem, 17e in de Ronde van Vlaanderen en 12e in Parijs-Roubaix. En ook in St.Hubert was ik tot twee rondes van het einde nog voorin te vinden. Nu heb ik wat vakan- tie genomen en in Plouay op 15 augustus nam ik weer de draad op. In de week van Izegem Koers is er dan ook de dag ervoor de grote prijs Vansteenbergen en op zaterdag Parijs-Brussel. Toch wil ik er in Izegem bij zijn.” Izegem Koers is echt bekend bij de profsNico Mattan zegt dat Izegem Koers leeft in het peloton. „Izegem Koers is in het profpeloton één van de meest bekende kermiswedstrijden is. Ik durf zelfs zeggen dat Izegem Koers één van de mooiste kermiswedstrijden van Vlaanderen is. Niemand van het profpeloton gaat zijn neus opsteken als hij in Izegem moet deelnemen. Ten eerste heeft men in Izegem een schitterend parcours. Er zijn maar vier of vijf bochten. Ik weet wel dat anderen zeggen dat draaien en keren bij de koers hoort en daar ben ik het ook wel over eens, maar als we als prof het risico op vallen kunnen beperken, is dat zoveel te beter. We rijden dan ook om onze broodwinning.”

„Om te winnen moet je een beetje geluk hebben”

Eigenlijk is het winnen van een kermiswedstrijd nog moeilijker dan het winnen van een andere wedstrijd. „Bij de eendagswedstrijden is het mogelijk om je de eerste uren wat te sparen en eventueel achter in het peloton plaats te nemen. Bij een kermiskoers met ook een groot aantal eliterenners zonder contract wordt er van in de eerste ronde de pees opgelegd. Wijzelf hebben een heel druk programma en kunnen onmogelijk iedere dag en bloc rijden. En achter iedere ontsnapping aanzitten, gaat ook al niet. Je moet gewoon een beetje geluk hebben met het koersverloop. En de mensen moeten begrijpen dat ik me als prof, eens de koers in zijn vaste plooi ligt, niet dood ga rijden om een 25e of 30e plaats. Maar ik heb het beloofd aan de organisatoren en zeker aan mijn vrienden Marc Meernhout en Jacques Vanacker om er in Izegem iets van te maken. Het publiek mag gerust zijn.” Ook Marc en Jacques zijn blij dat Nico erbij is. „Het is en blijft een prima renner en is van de streek. Nico zal zeker heel wat supporters mee hebben. Het zou maar al te mooi zijn, moesten we Nico aan onze reeds zeer mooie erelijst kunnen toevoegen.”

(Patrick Vandewatere)