2005-08-10 - Wie wordt de opvolger van Koos Moerenhout? - 37e Grote Prijs Jerome Dekimpe en opnieuw West-Vlaams kampioenschap op donderdag 8 september

Izegem is en blijft een wielerminnend stadje. Nadat ook de derde editie van Izegem Koers vernieuwde stijl een succes werd, kon een vierde editie natuurlijk niet uitblijven. Op donderdag 8 september aanstaande is het zover. Dan wordt een opvolger gezocht voor de winnaar van vorig jaar Koos Moerenhout. Izegem koers heeft een zeer rijke traditie. Al in 1924 werd voor de eerste keer Brussel-Izegem georganiseerd als semi-klassieker. Van Hoorelbeke mocht de eerste uitgave van Brussel-Izegem op zijn naam schrijven. Brussel-Izegem werd uitgezonderd de oorlogsjaren 1940-1944 ieder jaar verreden tot in 1958. Albert Sercu won driemaal op rij, twee andere Izegemnaars André Pieters en Roger Decock deden dat tweemaal. Laatste overwinnaar werd Leon Vandaele in 1958. Daarna werd Brussel-Izegem nog één keer georganiseerd in 2000 als een wielerwedstrijd voor eliterenners (categorie 1.4). De Italiaan Fabricio Guidi (nu nog steeds aan de slag en onlangs nog winnaar van een wedstrijd in de Ronde van het Waals Gewest) werd na een fantastische spurt overwinnaar. Omer Lagae en Jerome DekimpeIn 1968 organiseerden de Patrick Sercuvrienden samen met het wijkcomité uit de Vandenbogaerdelaan voor het eerst een wedstrijd voor profs. Een jaar later bleven alleen nog de Patrick Sercuvrienden over voor de organisatie. Het organiseren van een profwielerwedstrijd zou blijven tot in 2000. Grote bezielers van de profwedstrijd indertijd waren Omer Lagae en natuurlijk ook Jerome Dekimpe (1915-1988) naar wie deze wedstrijd ook genoemd wordt. Jerome was één van de 101 schoenfabrikanten die Izegem ooit rijk was, maar meer dan 70 jaar lang was hij gefascineerd door alles wat met sport te maken had. Zelf voetbalde hij ooit bij KFC Izegem en zonder overdrijven mag gezegd worden dat hij de club groot heeft helpen maken. Wie iets afwist van sport lag in de bovenste la bij hem en wie behoorlijk op een bal kon trappen, mocht gegarandeerd in zijn bedrijf komen werken. Toen hij 44 jaar was kreeg hij zoveel last van verkalking in de heup, dat Jerome Dekimpe in een rolstoel moest plaatsnemen.

Izegem koers staat garant voor veel renners en enorm veel toeschouwers. Toch moest men in 1987 even aan de alarmbel trekken. In 1986 kwamen nog maar 25 renners afgezakt naar de Izegemse koers, die in de rennersmonden ook wel eens „de wedstrijd van de 1.000 bochten” genoemd werd. Er werd ingegrepen en met een totaal nieuw parcours kreeg men meteen 125 renners aan de start. Het eerste recordaantal renners werd in 1993 verwezenlijkt toen Nico Emonds won. Er startten toen 132 renners. Voor de eerste hernieuwde uitgave van Izegem Koers kon men al rekenen op 108 deelnemers en ook tijdens de tweede editie werd de kaap van 100 renners overschreden. Vorig jaar werd het een topper met maar liefst 163 renners en ook voor de vierde editie hoopt men op 150 renners.

Prachtige overwinnaars

Wie in Izegem de koers kon winnen, was meestal een heel goed renner. Het palmares van Izegem koers liegt er natuurlijk niet om. Met namen als Freddy Maertens, Patrick Sercu, Ferdi van den Haute, Jean Luc Vandenbroucke, Claude Criquielion, Johan Bruyneel, Ludo Dierckxens, Jans Koerts, Kevin Van Impe en Koos Moerenhout kan Izegem koers zeker pronken. Voor deze vierde uitgave vernieuwde stijl werd opnieuw het Provinciaal kampioenschap naar Izegem overgehaald. Op die manier willen de organisatoren nog meer mediabelangstelling krijgen. In ieder geval belooft donderdag 8 september opnieuw een wielerhoogdag te worden in Izegem.

(Patrick Vandewatere)