2005-09-09 - Het Volk - Izegem Koers brengt massa volk op de been

Een record aantal startende renners en veel volk langs de kant (Foto Stefaan)

Izegem - Izegem Koers bracht gisterennamiddag, onder een stralende zon, een massa volk op de been. De 37ste Prijs Jerome Dekimpe, en tegelijk het Kampioenschap van West-Vlaanderen, lokte zo'n 20.000 koersliefhebbers. Voor het eerst kwamen meer dan tweehonderd renners aan de start.

"Wij komen ieder jaar naar de koers kijken", zo zegt Noël Vandaele, die samen met zijn vrouw langs het parcours in de Roeselarestraat de sfeer staat op te snuiven. "Het is intussen de 25ste keer. Als het mooi weer is, zoals vandaag, is het des te aangenamer. Wij volgen de koers zowel in het echt als op tv. Uiteraard supporteren wij voor Nico Mattan, omdat het praktisch een buur is, omdat hij sympathiek is en omdat hij geen dikke nek heeft. Verder genieten wij van de gezelligheid die met zo'n evenement gepaard gaat. Wij hebben al heel wat bekend volk tegen het lijf gelopen. Wij zijn zoals de meeste mensen vandaag met de fiets gekomen, omdat dat het gemakkelijkst is."

Dirk Van Walleghem van het Comité Izegem Koers: "Het kampioenschap van West-Vlaanderen telt vandaag 201 inschrijvingen, waarvan zes West-Vlamingen. Het parcours is negen kilometer lang, verspreid over de drie kernen in Groot-Izegem. Hiermee is Izegem één van de grootste kermiskoersen van ons land. Wij zetten vandaag zo'n tweehonderd medewerkers in. Bij de start werd overigens Ludo Dierckxens gehuldigd omdat het wellicht één van zijn laatste koersen is."

Veerle Vanrobaeys, voorzitster van het oudercomité H.Hartschool, is één van de veertien werklustigen die op de speelplaats van de school de dorstigen laven. "Het is nu de vierde keer dat wij voor Izegem Koers een café hebben geinstalleerd in onze school", zo klinkt het. "Het loont zeker de moeite. Vanaf 17h is het hier volle bak, omdat al het volk naar de aankomst komt afgezakt. Wij beschikken over 100 zitplaatsen, wat lang niet voldoende is wanneer het druk wordt. Kijk, Izegem Koers is een traditie. Vele nemen speciaal voor de koers een dagje congé. En velen blijven hier s'avonds plakken en zijn de dag erop wellicht niet al te fris. De opbrengst, normaliter zo'n 1500 euro, gaat integraal naar de kinderen. Vorig jaar hebben we turnmateriaal aangekocht. Dit jaar willen wij de speelplaats van de nieuwbouw in orde maken. (AVM)