2005-09-16 - Volksfeest en societygebeuren - Izegem Koers is op weg om grootste kermiskoers van het land te worden

De vierde editie van de vernieuwde Izegem Koers is een topper van formaat geworden. 25.000 mensen langs het parcours en meer dan 200 renners aan de start.Het was weer druk vorige donderdag namiddag in Izegem. Een volksfeest dat tevens een societygebeuren is geworden. Bestuurslid Ronald Vandommele was ook al vroeg in de morgen druk in de weer. "Als je weet dat er in 2002 slechts 90 personen aan sponsoring deden en dat we voor de verwendag van vorige donderdag 220 bestekken nodig hadden, kun je zelf het verschil merken. Izegem Koers is de trekpleister geworden voor de Izegemse KMO's en fabrikanten maar tegen een laagdrempelig sponsorbedrag. En de wielerliefhebber komt naar het parcours om weer zijn vrienden te kunnen ontmoeten." (LDB)Niet enkel de coureurs, maar ook fietsende muzikanten zorgden voor de nodige animatie (Foto Frank)

Seingever Raoel Defraeye - Raoul Defraeye woont in Ommegangstraat 55 en is bijna 20 jaar seingever op Izegem Koers. "Vroeger stond ik meestal aan het rond punt aan de Dam beneden de centrale brug. Voor het eerst sta ik in de Roeselaarsestraat niet ver van de aankomst. het is hier heel druk.". Seingever Raoul Defraeye doet 40 koersen per jaar.

Bestuursleden in actie - Hier zien we Frank Duhamel, Johnny Porteman en daarachter Marc Vanlerberghe die rennerslijsten aan het verspreiden zijn. Een werkje dat elke editie groter dreigt te worden. Meer renners en ook meer wielerliefhebbers. Maar de positieve reacties van het aanwezige publiek maken dat soort werk heel wat lichter.

Bestuursleden Pol en Raf - Net na de aankomst kon onze fotograaf een kiekje maken van bestuursleden Pol Vandecasteele (links) en Raf Desal die beiden op de Molwijk wonen. "Pol en ikzelf zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de seingevers. Ikzelf ben pas lid van het Comité Izegem Koers sinds de nieuwe formule in 2001 werd opgestart maar Pol is een ervaren rot in het vak."

Bookmakers Remi en Bernard - Langs de Roeselaarsestraat stonden heel wat bookmakers. Bij Remi Demeyer (links) en Bernard Parmentier was het rond 17h nog druk. "Met meer dan 200 coureurs is het onvoorspelbaar wie wint. Nu staan de meeste inzetten op Niko Eeckhout, Bert Roesems en Jürgen Verstrepen. Maar omdat de ontsnapping al vroeg ontstond zal er ook minder ingezet worden dan anders."

Dames van het onthaal serveren pintjes - Gwendolyne Van Troyen was de begeleidster van de onthaaldames. "De meisjes werkten vroeger al samen. Het contact met de klanten verloopt in een aangename sfeer, maar er moet ook vlug bediend worden. Als je weet dat we n ruim drie uur meer dan duizend pintjes serveren, kan je begrijpen dat er niet veel tijd over was." We zien vlnr Gwendolyne Van Troyen, Vanessa Vandromme, Ellen Bovyn, Evie Landuyt en Sue Craeymeersch.

Fietswinnaar bij de seingevers - In Café Mozart op de Grote Markt vond de loting plaats voor de seingevers. Jaarlijks wordt onder hen een fiets verloot. De winnaar van deze mooie fiets werd Marcel Banckaert, een bakker uit Lendelede die zich al vijfentwintig jaar inzet als seingever. We zien de winnaar Marcel Banckaert met zijn collega's en enkele leden van het comité Izegem Koers zoals Raf Desal, Stephan Christiaens, Patrick Vandewatere. (Foto Frank)