2005-11-06 - HLN - Bruyneel ereburger in Izegem

Begenadigd renner Johan Bruyneel is vandaag ereburger geworden van de stad Izegem. De 41-jarige ex-renner werd gehuldigd op basis van zijn verdiensten als wielrenner en als ploegleider. Bruyneel is de architect van het succes van Lance Armstrong.Johan Bruyneel zag het levenslicht op 23 augustus 1964. Zijn vader was bevriend met de vader van Patrick Sercu, en dan lag zijn sportieve keuze voor de hand. Bruyneel won zijn eerste wedstrijdje in Izegem, en ook zijn eerste profzege in 1988 was op Izegemse bodem. Maar Bruyneel zou vooral in het buitenland furore maken. Die stroomversnelling voerde hem in 1993 naar zijn eerste Tourzege in Amiens, toen de snelste Touretappe ooit. Bruyneel zou later nog een etappe winnen, in 1995 die naar Luik, toen hij niemand minder dan Miguel Indurain een neus zette. Bruyneel was een renner voor het rondewerk, maar kon ook in eendagswedstrijden zijn mannetje staan. Vooral als niemand hem verwachtte, zoals in Chapelle-les-Herlaimont, toen hij derde werd in het BK na Museeuw en Van Bondt. Uitstekend ploegleiderIn 1998 was zijn actieve carrière afgelopen. Bruyneel werd sportdirecteur bij het bescheiden US Postal, waar ene Lance Armstrong kopman was. 7 Tourzeges, het gevolg van de kruisbestuiving tussen de beste ronderenner van zijn generatie, en de sluwste ploegleider. Maar nu is het afgelopen, de teller van Armstrong stopt op zeven, die van Bruyneel staat opnieuw op nul. (www.HLN.be)