2005-11-11 - Ik ben een Izegemnaar en zal dat blijven - Johan Bruyneel onder ruime belangstelling ingehaald als ereburger van de stad Izegem

Onder ruime belangstelling werd ereburger Johan Bruyneel op het Izegemse stadhuis ontvangen. (Foto Frank)

Izegem - Afgelopen zondag werd tijdens een officiële plechtigheid Johan Bruyneel de elfde ereburger van Izegem. In een zeer gemoedelijke sfeer werden de voornaamste prestaties van Johan nog eens aan de genodigden voorgesteld. Johan zelf vond het een hele eer om ereburger van Izegem te worden.

Johan Bruyneel verblijft met zijn gezi normaal in het Spaanse Madrid, maar is natuurljk ook heel wat dagen de baan op. De keren dat hij in Izegem is, wil hij die duurzame tijd begrijpelijk spenderen met zijn familie.

Maar deze keer konden we Johan strikken voor deze exclusieve babbel. "Eigenlijk ben ik niet genoeg in Izegem, maar als ik de kans krijg, kom ik altijd af. Ik ben nog heel graag bij de familie. Bij moeder Georgette Lippens (61), broer Alain (37) en de zussen Célie (32) en Daisy (30). Zelf heb ik een dochtertje Victoria van bijna anderhalf jaar. Soms probeer ik het zakelijke aan het familiale te koppelen. Om de twee à drie maanden ben ik hier wel eens. Het is jammer natuurlijk, maar als er eens iets is, dan neem ik onmiddellijk een vliegtuig en sta ik hier in enkele uurtjes tijd. Het is amper 2 uur vliegen. Mocht ik in de Ardennen wonen is het even ver bij wijze van spreken. Tegenwoordig zijn afstanden in Europa allemaal relatief, hé. In Madrid woon ik op amper tien minuten van een internationale luchthaven."

"Ik mis wel het contact met mijn neefjes en nichtjes"

Als Johan hier weer thuis is , geniet hij van ieder moment. "Gisteren (woensdag nvdr) zijn we hier allemaal samengekomen, met alle kinderen erbij, serieuze ambiance. Dat zijn dingen waar ik enorm naar uitkijk, want veel zie ik ze niet : de kleinkinderen, de neven en de nichtjes. Dat zijn wel dingen die ik mis. Maar als we dan eens samen zijn is het gewoon prachtig."

"Dit ereburgerschap vind ik echt een grote eer"

"Neen, het was niet speciaal voor allerheiligen dat ik niet naar België ben gekomen. Ik had nog twee andere afspraken in verband met de ploeg en dan is er natuurlijk nog de huldiging van het ereburgerschap."

"Ik onderschat de impact van mijn bekendheid soms"

"Eigenlijk was ik wel wat verrast dat het stadsbestuur mij dat vroeg. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik vind het wel een grote eer. Ze zijn in Izegem er blijkbaar wel mee bezig met hetgene dat ik doe en gepresteerd heb. Ik ben dat eigenlijk nog niet gewend dat e mensen soms naar mij kijken en mij aanklampen om iets te vragen. Ik voel me wat onwnnig om een bekend figuur te zijn. Ik realiseer mij ook dat België een klein land is. Ik ben eigenlijk niet zo van bewust van mijn impact hier. Tot ik dan hier kom. De impact die dat heeft in deze kleine stad, waar het wielrennen enorm leeft."

"Filip Bardoel heb ik nog persoonlijk gekend toen ik klein was"

"Ik ben enorm trots dat ik tussen dergelijke sportcoryfeeën mag staan. Filip Bardoel heb ik nog persoonlijk gekend toen ik klein was. Hij heeft verschillende medailles behaald in de gehandicaptensport. Sercu is lang mijn mentor gewest, hij heeft mij in een bepaalde richting gestuurd. hij heeft enorm veel bereikt, net als Ulla Werbrouck. Alle drie hebben ze op hun gebied de absolute top behaald. Voor mij is dat een grote eer om op hetzelfde niveau aanvaard te worden. Het zal dus geen verplichting worden om zondag naar het stadhuis van Izegem te gaan. Anders zou ik neen gezegd hebben toen ze mij dat vroegen."

Trots op Bruyneelken

Tijdens de huldiging zelf waren er natuurlijk alleen maar lovende woorden over de verdiensten van Johan Bruyneel. Zowel Didier Vandeputte als Frank Duhamel dankten ook het comité Izegem Koers dat het idee in de gemeenteraad had voorgedragen. Ook VRT-Sportjournalist Karl Vannieuwkerke stelde de carrière van Johan voor en om met de woorden van Karl te besluiten : "Bruyneelken van Izegem eit toch verre gebrocht, we z'n der preus ip." (Patrick Vandewatere)

Broer Alain Bruyneel : "Dit is verdiend" Hij is niet veranderdBroer Alain Bruyneel was heel blij met het ereburgerschap van zijn broer Johan. "Ik vind dat Johan het verdient. Hij heeft enorm veel bereikt in zijn leven. Op wereldniveau kent menig wielersupporter onze Johan en ook zijn Izegemse roots heeft hij nog nooit verloochend. Overal waar Johan is wordt er wel over Izegem gesproken. Hij is en blijft eigenlijk een Izegemnaar. Johan is zeker niet veranderd door zijn succes. Hij is steeds dezelfde gebleven en dat siert hem eigenlijk nog het meest."

"De receptie zelf vond ik gewoon schitterend. Alles verliep in een uiterst gemoedelijke sfeer zonder veel hautain gedoe. Ik denk dat dat enkel in Izegem mogelijk is. Veel vrienden van Johan waren ook aanwezig. Het was voor de hele familie een prachtdag."

Ook ma Georgette beleefde een fantastische dag. "Ik had zeker nooit gedacht dat het allemaal zo schitterend zou verlopen. Alles was tot in de puntjes voorbereid en er was enorm veel volk op de receptie. Blijkbaar heeft Johan nog enorm veel vrienden in Izegem en is geen enkele Izegemnaar vergeten wat Johan al allemaal gedaan heeft. Voor mj zelf persoonlijk was het een hoogdag. Zoveel oude vrienden terugzien en dan samen zijn met de familie. Johan verblijft niet veel in Izegem en als hij er is, ziet niet iedereen van de familie hem. Maar nu was dat wel het geval. Ik denkd at ik die dag niet gauw zal vergeten." "Ook Johan was opgetogen dat hij zoveel vrienden mocht uitnodigen." (Patrick Vandewatere)

Dolgelukkige ma Georgette Lippens "Fantastische dag gehad"