2005-11-18 - Streekkrant - Op Parcours Izegem Koers - Ronde van Vlaanderen passeert opnieuw door Izegem

Johny Porteman is dolgelukkig dat de Ronde van Vlaanderen weer Izegem aandoet. (Foto Frank)

Johny Porteman is dolgelukkig dat de Ronde van Vlaanderen weer Izegem aandoet. (Foto Frank)

Op 2 april 2006 passeert de 90ste editie van de Ronde van Vlaanderen voor elite voor de tweede keer door Izegem. Waar vorig jaar de renners nog via de Ardooisestraat het centrum inraasden, komen de renners nu vanuit de Roeselaarsestraat naar het centrum gefietst.

Johny Porteman (55), medeoprichter van Izegem Koers deed opnieuw zijn duit in het zakje om ervoor te zorgen dat Izegem centrum opnieuw aangesneden werd. Johny Porteman is in Izegem een populair figuur. "In de laatste 15 jaar heb ik in ieder geval geprobeerd om de sport in Izegem mijn steentje bij te dragen. Alles begon toen mijn zoon Kenneth begon te voetballen. Ik raakte bij KFC Izegem in het jeugdbestuur en momenteel zetel ik in de beheerraad. Maar ook de wielersport was belangrijk. We openden café Belfort en kwamen zo in aanraking met de Patrick Sercuvrienden. Daar ik zelf een groot sportliefhebber ben, probeerde ik dan ook zo veel mogelijk te doen voor de sportorganisaties in Izegem."

Een ommetje langs Izegem

Eigenlijk is de komst van de Ronde van Vlaanderen ook voor een stuk te danken aan KFC Izegem. "Zij organiseren volgend jaar nu al voor de 32ste keer de West-Vlaamse finales van de Jeugdcup Het Volk. Vandaar dat ik dan ook in de jaren goed bevriend raakte met Lucien Vanhoorde, de man die de goedkeuring moet geven over het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Toen Izegem Koers goed op gang gekomen was vroeg ik aan Lucien of het ook mogelijk zou zijn dat de Ronde ook Izegem zou aandoen. Lucien beloofde me zijn medewerking te verlenen en kijk : Vlaanderens mooiste passeert voor het tweede opeenvolgende jaar door Izegem. Al was het wel niet zo eenvoudig."

Via Roeselaarsestraat en Vandenbogaerdelaan

Vorig jaar kwamen de renners via de Ardooisestraat over de centrale brug Izegem centrum binnengestormd. Dit jaar komen de renners van Roeselare. "Eerst was voorzien dat ze via Rumbeke en Oekene naar de Rijksweg zouden rijden om zo naar Kortrijk te fietsen. Gelukkig kon ik door enkele telefoontjes de parcoursbouwers ervan overtuigen om opnieuw het centrum van Izegem aan te doen. Ook zij en Lucien Vanhoorde in de eerste plaats waren nog niet vergeten hoeveel volk er was bij de eerste passage vorig jaar. Daarom werd het parcours vooralsnog ietwat gewijzigd en rijden de renners na 68 kilometer omstreeks 11h40 Izegem binnen via de Roeselaarsestraat, de Baron de Pelichystraat en de Burgemeester Vandenbogaerdelaan naar de Rijksweg, waar ze links opdraaien. Op dit manier passeren de renners de volledige finale van Izegem Koers. Voor ons zeker een opsteker. En als net als vorig jaar ook het lentezonnetje van de partij is, wordt het tijdens de passage van de Ronde van Vlaanderen opnieuw op de koppen lopen in de Izegemse centrumstraten." (Patrick Vandewatere