2006-09-07 - HLN - Het blijft een kermis - 38ste Grote Prijs Jerome Dekimpe

IZEGEM - Kermis en koers, het blijft een uitstekend huwelijk. Dat bleek nog maar eens in Izegem waar de 38ste Grote prijs Jerome Dekimpe werd verreden. Er kwamen liefst 175 renners aan de start en langs het parcours stond een massa volk. Voeg daarbij een flinke scheut zon en je hebt alles om een fijne dag te beleven. Braadworsten, droogvis, frieten en bier. Veel bier. Dit moet een kermisdag zijn. Voor velen de reden om op kermisdonderdag naar de Pekkerstad af te zakken. Af en toe eens over de omheining turen om toch een renner gezien te hebben, is voor velen al ruimschoots voldoende. Veel grote namen stonden niet op het deelnemerslijstje. Voor het eerst sinds lang mochten de organisatoren er zich wel in verheugen een Belgisch Kampioen aan de start te krijgen: Nico Eeckhout, daags voordien nog winnaar van de Memorial Rik Van Steenbergen. ,,We zijn heel trots Nico bij ons te hebben. Hij is een publiekslieveling en iemand die zich altijd toont in de wedstrijd. Een groot kampioen'', stelt Frank Duhamel. Dat er meer nodig is dan sponsoring en renners om een koers te organiseren, beseft het comité als geen ander. ,,Van 's morgens vroeg al zijn er vele vrijwilligers aan de slag. We hebben 85 signaalgevers waarop we ieder jaar een beroep kunnen doen. Zonder stadsdiensten en politie te vergeten'', stelt een tevreden Patrick Vandewatere. Nico EeckhoutEen (kermis)koers zonder bookmakers is ondenkbaar. De mannen met de borden lokken steevast de kenners om een weddenschap af te sluiten. ,,25 op Gardeyn roept er iemand. Tot zijn verbazing komt Gorik Gardeyn, pas vader geworden van zoon Gilian, niet aan de start. Weet je wat? Ik zal mijn 25 euro verdrinken . Ik ben dan tenminste zeker prijs te hebben'', schatert de olijke Roger. ,,Alleszins als je thuiskomt'', grapt zijn compagnon Frans die zelf 10 euro inzet op Eeckhout. En kijk: vier uur later blijkt Frans een kenner. Belgisch Kampioen Nico Eeckhout wint in een spurt met twee en wordt zodoende ook provinciaal kampioen. Intussen brak het bal populair uit in de cafés en beleefde Izegem een dorstige nacht. (DBM)