2006-09-07 - Niko Eeckhout daags na winst in Aartselaar blikvanger in Izegem Koerse "Ik laat geen enkele kans op een zege liggen"

Niko Eeckhout won gisteren in de spurt de Memorial Rik Van Steenbergen. Pakt hij vandaag in Izegem ook de provinciale titel? (foto Bart Vandenbroucke)

Wielsbeke - Deze namiddag staat in Izegem de profkoers geprogrammeerd. Ondanks de drukke bezette kalender slaagde Christ Sabbe, verantwoordelijke voor de contracten met renners en ploegen, er toch in een knap deelnemersveld bij elkaar te sprokkelen. Absolute trekpleister is Belgisch kampioen Niko Eeckhout.

Nico Dick

Voor Niko Eeckhout is de Izegemse profkoers nochtans niet ideaal wat tijdstip betreft. "Daags na min overwinning in de GP Rik Van Steenbergen en twee dagen voor Parijs-Brussel. Automatisch ga je dan misschien wat op reserve rijden en een beetje de kat uit de boom kijken. Anderzijds kan ik het ook niet maken er een pleziertochtje van te maken, want in Izegem mag ik een pak supporters verwachten. Die mensen ontgoochelik niet graag.". Bijkomende motivatie voor de Wielsbekenaar is dat hij nog nooit kon winnen in Izegem. "Het is een moeilijke koers. Een echt snelheidsparkoers met heel weinig bochten. Op de koop toe zal ik als Belgisch kampioen wel geviseerd worden. Toch zal ik een eventuele kans op een overwinning niet zomaar laten liggen. Daarvoor ben ik als renner te eerzuchtig."

Ook mede-organisator Christ Sabbe ondervond aan den lijve dat de kalender momenteel bijzonder goed gevuld is. "Ronde van Spanje, Ronde van Polen, Ronde van de Toekomst, noem maar op. Bovendien amper één dag na Aartselaar en twee dagen voor Parijs-Brussel. Niet evident om de echte toppers naar Izegem te krijgen. Anderzijds komen enkele ploegen an de start die dankzij Parijs-Brussel in het land zijn. Het Duitse team Lamonta met Hondo bijvoorbeeld. Of het Spaanse Kaiku. Teams die je anders nooit naar Izegem krijgt. In totaal verwachten we maar liefst 200 deelnemers, waaronder behoorlijk wat kwaliteit."

Voor Eeckhout alvast geen probleem. "Hoe meer goede renners aan de start, hoe beter. Dan word ik hopelijk iets minder geviseerd en moet ik de koers niet maken." De Belgische kampioen bewees vandaag in Aartselaar trouwens dat hij ondanks de resem criteriums die hij afhaspelde, perfect piekte naar de maand september. "En mijn knieblessure is net op tijd achter de rug. Hopelijk kan ik bevestigen in Parijs-Brussel en Fourmies (zondag)."

Eeckhout wint ook in Izegem

Niko eeckhout pakte goed 24h na zijn succes in de Memorial Van Steenbergen gisteren in Izegem de West-Vlaamse titel.

Samen met de Duitser Markus Eichler reed hij in de finale weg uit het groepje van vijf. In desprint haalde Eeckhout het met ruime voorsprong (TVM)

Izegem Koers : Veel Volk en een mooie winnaar

Izegem Koers lokte weer duizenden mensen naar Izegem. En Vlaanderens mooiste kermiskoers kreeg met Belgisch kampioen Niko Eeckhout een mooie winnaar. Wij gingen ook de extrasportieve sfeer opsnuiven.

Eeckhout temt Duitsers in Izegem Koerse

Daags na zijn zege in de Memorial Van Steenbergen won Belgisch kampioen Niko Eeckhout donderdag 7 september in Izegem het Provinciaal Kampioenschap. In de slotkilometers van de 163 kilometer lange koers liet de 35-jarige wielsbekenaar zijn medevluchter, de Duitser Markus Eichler, achter. Frederiek Nolf werd zesde en tweede West-Vlaming, Giovanni Pommelare tiende en derde provinciegenoot. (Foto FM)

Kermis beleeft hoogdag met Izegem Koerse

Izegem Koerse is een volksfeest in de meest zuivere betekenis van het woord, en dat werd gisteren nog maar eens bewezen. Langs het parcours was er een wirwar van terrasjes opgetrokken, en ens de wielrenners gepasseerd, gingen de duizenden toeschouwers gewoon door met hun praatje. "Volgens de schattingen van de politie en de wielerbond, zouden er ongeveer 20.000 toeschouwers aanwezig zijn," beweert schepen Frank Duhamel (SP.A). "Dat is fenomenaal. De koers is een volksfeest, en dat willen we ook zo houden. De écht grote namen vragen we liever niet, want we willen het evenement kost wat het kost gratis houden."

Ook bij de West-Vlaamse afdeling van de Wielerbond Vlaanderen is men ten zeerste te spreken over Izegem Koerse. "Dit is een unicum", reageert voorzitter Jules Vandergunst. "Werkelijk alles is tot in de puntjes georganiseerd, en het parcours is zo perfect in orde dat je er een wereldkampioenschap op zou kunnen rijden. Izegem Koerse is ongetwijfeld de Belgische klassieker onder de Kermiskoersen."

Cyriel Onbekendt (79) uit Izegem en zijn neef Julien Baerdt (78) zijn daar precies goed van op de hoogte, want zij komen al meer dan 20 jaar kijken. Ze benadrukken echter dat ze wel degelijk komen voor de sport en niet voor de verbroedering achteraf. "Als de wedstrijd is afgelopen, keren we meteen terug naar moeder de vrouw", lacht het tweetal. (PVCI, Foto Kurt)