2007-08-16 - Als seingever paraat op donderdag

Karel Declercq, wielerliefhebber in hart en nieren, van dienst op Izegem Koers op donderdag 6 september

De fietsminnende familie Declercq (v.l.n.r.): Benjamin, Karel en Tim Declercq. (Foto Frank)

IZEGEM - Cabarettier Karel Declercq uit de Kasteelstraat in Izegem is een wielerfanaat bij uitstek. Ook zijn beide zonen Benjamin en Tim koersen. Als kers op de taart zal Karel ook op 6 september als seingever fungeren tijdens Izegem Koers. We zochten de familie Declercq op. Benjamin is er 13 en rijdt bij de aspiranten. „Het is nu het tweede jaar dat ik rij. Vroeger keek ik steeds naar het wielrennen op tv en ook doordat mijn broer als wielrenner actief is ben ik ook maar coureur geworden. Izegem Koers is ook iets speciaals. Net of een grote klassieker in Izegem passeert, maar dan 17 keer.” Tim is 18 jaar en rijdt bij het AVIA team. „Ik ben nu laatste jaarsjunior en ga volgend jaar naar de universiteit. Ik ben al een 7-tal jaren actief in de wielersport en ik ben het best in tijdritten en lastige wedstrijden. Ik hoop dan ook gauw eens te mogen starten in Izegem als belofte. Toen ik nog school liep in het VTI was een dagje Izegem koers niet mogelijk, dit jaar natuurlijk wel.”

Seingever Karel

Karel Declercq voorstellen hoeft natuurlijk niet, maar ook hij heeft wel degelijk een koersverleden. „Ik deed inderdaad mee aan enkele wedstrijden van de legendarische studentenkoers in Emelgem, maar meer dan een pot pèchen, een jeansbroek en een ’pulle’ badschuim hield ik er niet aan over. Toch is mijn liefde voor het wielrennen blijven bestaan. Nog steeds doe ik mee aan de Belcanto-classic. Ik was al eens verkleed als Verhofstadt, Di Rupo en laatst nog als een gevangene van Dendermonde. Izegem Koers zelf is vooral een sociaal gebeuren waar je gewoon moet bij zijn. Je komt er mensen tegen in compleet andere omstandigheden. Jammer is wel dat dergelijke kermiskoersen door de UCI als minderwaardig worden beschouwd. Niets is echter minder waar. Het brengt gezelligheid en sfeer. De geur van de renners, het worstenkraam en de bookmakers maken alles gewoon perfect.” „In mijn conferences doe ik steeds ook een act als seingever. Dan drijf ik toch een beetje de spot met hen, maar ik besef maar al te goed dat zonder hen geen wielerwedstrijd mogelijk is. Daarom wil ik om het goed te maken ook als seingever fungeren tijdens Izegem Koers. (Patrick Vandewatere)