2007-08-23 - „Een eerbetoon aan mijn schoonpa” - Roland Handzaeme over de 39ste Grote Prijs Jerome Dekimpe

Roland Handzaeme en de voorzitter van Izegem Koers Didier Vandeputte. (Foto Frank)

IZEGEM - Op donderdag 6 september aanstaande wordt voor de 39ste keer de Grote Prijs Jerome Dekimpe verreden. Maar wie was nu die Jerome Dekimpe. Samen met schepen en voorzitter van Izegem Koers Didier Vandeputte zochten we Roland Handzaeme op die gehuwd is met de dochter van Jerome Dekimpe. „Jerome Dekimpe was destijds de tweede grootste schoenfabrikant van Izegem. Hij had een 300-tal arbeiders in dienst. Verder was mijn schoonpa ook gebeten door sport. Iedereen die sport beoefende mocht bij hem aan de slag. Zo waren er ook veel spelers van KFC Izegem die bij hem werkten. Voetbal was zijn passie, maar ook het wielrennen stond hem nauw aan het hart. Hij was er ook bij toen de Patrick Sercuvrienden gesticht werden. Albert Sercu, Cyriel Casier en hij waren de pioniers van de Sercuvrienden. Later kwam daar dan ook Roger Declercq van Chauffage Declercq bij. Destijds noemde Izegem koers de „Grote prijs Stad Izegem”, maar omdat mijn schoonpa één van de eerste belangrijke sponsors was werd die naam in het jaar 1967 veranderd naar de Grote Prijs Jerome Dekimpe. Een traditie werd geboren. En dit jaar wordt deze wedstrijd al voor de 39ste keer verreden.” Bescheiden man „Mijn schoonpa wou iedereen helpen waar hij ook maar kon. Toch stond hij niet graag in de schijnwer- pers. Ik heb van het ganse koersverleden slechts één foto van hem. Telkens als de finish naderde was hij nergens meer te bespeuren. Hij stond niet graag op het podium. Maar hij was een wielerfanaat in hart en nieren. Sport was zijn passie. Toen hij op 45-jarige leeftijd in een rolstoel belandde ging hij wel nog iedere thuiswedstrijd van Club Brugge gaan bekijken. Sport was zijn leven en ik ben er dan ook van overtuigd dat de naam Jerome Dekimpe bij vele Izegemnaars een belletje zal doen rinkelen.” „Ikzelf ben gehuwd met de dochter en probeer via ’Handzaeme Machinerie’ als sponsor het koersgebeuren een duwtje in de rug te geven. Dat de naam Grote Prijs Jerome Dekimpe nog steeds bestaat is een eerbetoon voor mijn schoonvader. Hij die de sport in Izegem als geen ander wist te waarderen. Ik hoop dan ook dat deze traditie zich nog lang mag voortzetten.” (Patrick Vandewatere)