2007-09-14 - 215 renners : een recordaantal - Niko Eeckhout mocht in Izegem zijn tweede zege van het seizoen optekenen

Niko Eeckhout krijgt kussen van de Izegemse Miss-kandidates Elien Lauwaert (rechts) en Julie Velghe. (Foto Frank)

IZEGEM - Vorige week donderdag stond de topper van de Izegemse kermisweek op het programma : het kampioenschap van West-Vlaanderen met de 39ste editie van de Prijs Jerôme Dekimpe. Bij de start op de korenmarkt aan de voet van de centrale brug was het meteen duidelijk : dit wordt weer een editie om in te lijsten.

In de voormiddag van Izegem Koers was het in de raadszaal van het Izegemse stadhuis al aanschuiven. De sponsors werden er verwacht om hun sportieve hoogdag met stijl in te zetten. Daarna ging het met de bus naar zaal Hoornaert op het Kachtemseplein voor de lunch. Deze traditie is onderdeel van de hernieuwde aanpak na 2001, het jaar zonder Izegem Koers.

Maar voor de gewone wielerliefhebber is de sfeer rond de koers dan weer het belangrijkste. Ondanks alles wat over hem geschreven werd tijdens de laatste maanden is en blijft Frank Vandenbroucke van Acqua & Sapone een publiekstrekker. Bij de start stond hij op de eerste rij en kreeg op aangeven van seingever Karel Declercq nog een verwelkomingsapplaus.

Niko Eeckhout West-Vlaams kampioen

De organisatoren konden toch weer op een droge aangename nazomerdag rekenen wat de publieke belangstelling zeker positief beïnvloed. Bestuurslid Patrick Vandewaetere waagde zich in de voormiddag nog aan een pronostiek. "Ik kijk naar de ploeg van Astana om er de winnaar uit te kiezen. Maar het verloop van de koers moet het ook toelaten. Winst van Frank Vandenbroucke zou ook een opsteker zijn. Hij is de publiekslieveling en zijn naam toevoegen aan de erelijst zou voor de organisatie ook mooi meegenomen zijn.". Niko Eeckhout (Chocolade Jacques) uit Wielsbeke won voor Geert omloop (Jartazi-Promo Fashion) en Matthias Friedeman van Team 3C Gruppe-Lamonta. Eeckhout is zo ook voor de tweede keer op rij West-Vlaams kampioen. (Luc De Backere)