2007-09-14 - Karel Declercq aan het werk als seingever

Karel Declercq in 'functie' als seingever. Iedere keer als de renners passeerden turfde Karel het aantal ronden. (Foto Frank)

Karel Declercq in 'functie' als seingever. Iedere keer als de renners passeerden turfde Karel het aantal ronden. (Foto Frank)

IZEGEM - Aan de voet van de centrale brug stond een seingever opgesteld die de start van de koers in goede banen moest leiden. Op zich de normaalste zaak van de wereld ware het niet dat die seingever cabaratier Karel Declercq (50) heette.

"In mijn zaaloptredens - ook voor wielerploegen - trek ik dikwijls van leer tegen het fenomeen van de seingeve bij wielerwedstrijden. Als vader van Tim (18) en Benjamin (13)die ook koersen kom ik vaak langs het parcours van een wielerkoers te staan. Ik weet dus waarover ik het heb als ikzelf op het podium sta. Maar alle gekheid op een stokje, ik heb waardering voor het werk van de seingevers. Zonder die zestig mensen was er hier vandaag geen Prijs Jerôme Dekimpe. Ik steun hen ook in hun protest van de laatste weken. Maar ik wil het op mijn ludieke manier doen en het goede voorbeeld geven. Ik hoop dat anderen mijn voorbeeld volgen. Voor mijn part mag het een schepen van onze stad zijn of zelfs burgemeester Gerda Mylle. Die zou heus niet misstaan in zo'n seingeversoutfit."

"Koers is een sociaal gebeuren"

"een seingever moet de koers goed volgen en ik ben dan ook gewapend met een megafoon, een fluitje en een chronometer om aan het publiek de nodige uitleg te kunnen verschaffen. Om de ronden bij te houden heb ik een technisch hoogstandje bedacht. Telkens als de rennerskaravaan hier voorbijgereden is, trek ik een evenwijdige krijtlijn op het wegdek. Als er zeventien zullen staan gaan de renners richting aankomst in de Roeselaarsestraat." "Maar ik zie de koers hier ook als een sociaal gebeuren en met zo'n publieke belangstelling is dit het grootste eendagsevenement dat onze stad rijk is. Het is een ontmoetingsplek voor heel wat Izegemnaars en mensen van de ons omringende gemeenten. En dat moet absoluut blijven bestaan."