2008-08-28 - "Ik wilde dat meisje redden!" - Stefaan Christiaens rende naar brandende auto

IZEGEM - De ruilbeurs voor Smurfenstickers in Izegem liep gisteren bijna noodlottig af. Kiandro (6) en Kaytana (3) Verstraete werden nipt gered door ooggetuige Stefaan Christiaens en een onbekende tweede man toen de auto, waarin ze op hun papa wachtten, in brand vloog.

Op de parking van de Izegemse Delhaize vond gisteren een ruilbeurs voor Smurfenstickers plaats. Ook Pedro Verstraete was er met zijn kinderen Kiandro (6) en Kaytana (3) naartoe gereden. De kinderen bleven in de auto, terwijl vader Pedro enkele stickers ruilde. Vermoedelijk door een oververhitting van de muziekinstallatie explodeerden de airbags en vloog de auto in brand, met de twee kinderen erin. Stefaan Christiaens (44) zag het tafereel gebeuren. De oudste van de twee kinderen, Kiandro, raakte zelf uit de brandende auto. Zus Kaytana zat vastgegespt in een kinderzitje. 'Ik hoorde de knal, duwde iedereen aan de kant en liep erheen. Er was heel veel rook. Ik hoorde een kindje schreeuwen', vertelt Stefaan. 'Iemand sloeg het zijruitje in van de auto in en ik kon het meisje bevrijden uit haar kinderzitje. De zetel van de wagen stond al in vuur. Het dashboard blijkbaar ook, maar dat had ik op het moment zelf niet gezien. Ik wilde enkel dat meisje redden. Je mag niet panikeren, anders zou het misschien anders aflopen.' De kinderen werden meteen afgekoeld met water en met een ziekenwagen afgevoerd. De haren van de kinderen hadden vuur gevat, ze liepen brandwonden van de eerste en tweede graad op aan armen en aangezicht. De alerte actie van Stefaan redde het leven van de kleine Kaytana. Zelf kwam hij er zonder schrammen vanaf. 'Maar ik was niet alleen. De man die het ruitje insloeg, raakte gewond aan de hand. Op zo'n moment denk je niet aan jezelf. Ik heb zelf drie kinderen, de jongste is ook zes. Ik weet niet hoe ik zou reageren, mocht hen iets overkomen. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik hoop dat anderen hetzelfde zouden doen als ik in zo'n situatie verzeil.' De politie laat onderzoeken hoe de auto kon ontploffen. Vader Pedro Verstraete had de contacsleutels op zak.

Stefaan Christiaens aarzelde geen moment. 'Ik hoop dat iedereen deze reactie heeft, mocht ik in gevaar zijn.'(foto's Stefaan Beel)