2008-09-11 - Het Nieuwsblad - Stijn Devolder volgt Eeckhout op als West-Vlaams kampioen 'Helemaal op schema'

Stijn Devolder mocht als eerste West-Vlaming de kampioenentrui aantrekken. (c)FRANK MEURISSE

Stijn Devolder mocht als eerste West-Vlaming de kampioenentrui aantrekken. (c)FRANK MEURISSE

Florian Vachon en Aivaras Baranauskas komen samen zegevierend over de streep. (c)FRANK MEURISSE

Stijn Devolder had aan zijn verre ereplaats in Izegem Koerse genoeg om West-Vlaams kampioen te worden. 'Die titel is mooi meegenomen, maar belangrijker is dat mijn voorbereiding op het wereldkampioenschap vlekkeloos blijft verlopen.'

Al na enkele kilometers spatte het peloton compleet uit elkaar. Een groep van ruim twintig man flitste weg. Onder meer Bjorn Leukemans, Pieter Ghyllebert, Sep Vanmarcke, Andy Cappelle, Maxim Debusschere en de vier Quick Step-renners Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle, Stijn Joseph en Kevin Hulsmans zaten aan boord.

Stijn Hoornaert en Nico Kuypers konden met twee Franse renners de brug slaan. De mannen van het semi-professionele Roubaix Lille M├ętropole waren het best vertegenwoordigd in de kopgroep. Iets wat de Noord-Fransen perfect uitspeelden in de finale.

Florian Vachon sprong met zijn Litouwse ploegmaat Aivaras Baranauskas weg. De reactie bleef iets te lang uit. De achtervolgers zouden op enkele meters stranden. De 23- jarige Vachon mocht winnen van Baranauskas. Het was zijn eerste seizoenszege. De Duitser David Kopp won het spurtje van de achtervolgers voor de derde plaats.

Stijn Devolder eindigde enkele plaatsen verder.

'Ja, ik heb lang gedacht om de wedstrijd te kunnen winnen. Het ging er onmiddellijk snel aan toe. In de finale waren er velen moe. Ik voelde me nog redelijk fris, maar iedereen keek naar mij. Geen meter vrijheid kreeg ik. Wat een verschil met de twee vluchters. Die kregen veel te veel ruimte.'

Ronde van Polen

Devolder kon weer niet wegsteken dat hij goed aan het rijden is.

'Het was mijn bedoeling om nog eens gas te geven. Ik sta er goed voor. Dag na dag voel ik me sterker worden. Nu volgt enkel nog de Ronde van Polen. Eigenlijk moet ik me daar niet meer tonen. Mijn conditie staat op punt. Het is nu vooral kwestie van in beweging te blijven. Ik zit helemaal op schema', aldus Devolder. (Michel Vanden Heede)

BRON: Het Nieuwsblad