2009-09-02 - Passe-partout - Izegem Koers wordt hoogdag van kermisweek

Izegem - Op donderdag 10 september worden duizenden wielerliefhebbers verwacht in de Pekkersstad. Op die datum wordt Izegem Koers voor de achtste keer betwist. Het startschot klinkt om 14.15 uur op de Korenmarkt. De wielerwedstrijd volgt hetzelfde parcours van vorig jaar.

Een vijftiental procontinentale en continentale ploegen zijn ingeschreven voor Vlaanderens mooiste kermiskoers. Op de deelnemerslijst prijken onder meer Topsport Vlaanderen, Vacansoleil (Nederland), Contentpolis (Spanje), Lille Metropolis (Frankrijk), Sean Kellyteam (Ierland) en Burgos (Bulgarije). daarnaast worden ook verscheidene teams met eliterenners zonder contract aan de start verwacht. Frederik Vachon won vorig jaar. Wie wordt straks zijn opvolger op het rijke palmares van Izegem Koers met een traditie die teruggaat tot 1924? In dat jaar werd voor de eerste keer Brussel-Izegem georganiseerd als semi-klassieker. Brussel-Izegem bleef bestaan tot in 1958. Albert Sercu won drie keer. Twee Izegemnaars werden elk twee keer winnaar : André Pieters en Roger Decock. In 2000 had Brussel-Izegem nog een keer plaats als koers voor eliterenners (categorie 1.4). Na een jaar zonder koers nam het comité Izegem Koers de fakkel over. De eerste gerestylede uitgave telde 108 wielrenners. Dit deelnemersaantal groeide bij elke editie en vorig jaar kwamen 232 wielrenners aan de start. De massa toeschouwers langs het parcours was een groot veelvoud van dit cijfer. Voor de achtste editie van donderdag 10 september werd opnieuw het provinciaal kampioenschap naar Izegem gehaald. Het is de laatste keer dat Izegem Koers gereden wordt met met Ronny Mistiaen als koersdirecteur. Volgend jaar zet Jacques Vanacker de schouders onder deze functie. hgwt