2009-09-10 - Het Nieuwsblad - Boezemvrienden leiden Izegem Koers in goede banen

Pol van de Mol en Raf Desal zijn vaste waarden in het Izegemse wielrennen

IZEGEM - Beroepsrenners strijden vandaag om de zege tijdens de 41ste Izegem Koers. Vaste waarden in het koersbeeld zijn boezemvrienden Paul Vandecasteele en Raf Desal. De voormalige seingevers zijn actief in het comité dat de koers organiseert.

Met het mooie weer in het verschiet zullen opnieuw duizendenmensen zich verdringen om een glimp op te vangen van de renners tijdens de 41ste Grote Prijs Jerôme Dekimpe. 'Dekimpe was een schoenfabrikant en een sportliefhebber in hart en nieren die het sport- en meer in het bijzonder het wielerleven in de stad steunde', leggen Paul Vandecasteele en Raf Desal uit. 'Uit dankbaarheid werd de koers beroepsrenners naar hem vernoemd.'

Izegem Koers heeft een jarenlange traditie. Aanvankelijk was er de wedstrijd Brussel Izegem die tot in 1958 werd gereden, daarna was er steeds een kermiskoers. In 2000 werd nog eens Brussel-Izegem op de kalender gezet en toen volgde een jaar zonder koers. 'In 2001 werd een nieuw comité samengesteld en van dan af ging het in stijgende lijn', verzekeren Paul Vandecasteele en Raf Desal.

De boezemvrienden loop je bij tal van wielerwedstrijden tegen het lijf. Paul, beter bekend als Pol van de Mol, is afkomstig van Heule en kwam zich na zijn huwelijk in Izegem vestigen. Hij is heel nauw betrokken bij tal van verenigingen, maar het wielrennen vormde eigenlijk de rode draad doorheen zijn leven. In 1970 kwam ook Raf Desal, die van Oekene afkomstig is, in beeld. Beiden werden via het wielerleven vrienden voor het leven. Ze fungeerden indertijd nog samen als seingever, nu maken ze beiden deel uit van het comité Izegem Koers.

De koers voor beroepsrenners klaarstomen, vergt heel wat werk. 'Eigenlijk zijn we er al sinds april mee bezig. Het begint met de praktische kant, het bezoeken van de sponsors, het vinden van seingevers', somt Paul op. 'Iedereen heeft zijn taak. In totaal hebben we zo'n 70seingevers nodig, ook de politie komt daar nog eens bij. In totaal zijn straks meer dan 100mensen in de weer om de koers tot een goed einde te brengen. Puur van de koers genieten is er voor de medewerkers niet bij, maar de voldoening is des te groter achteraf als alles goed is verlopen.'

'Het mooie aan de koers is de vele mensen die je ontmoet', zegt Raf. 'Velen komen niet voor de koers op zich, maar om een praatje te slaan of om andere mensen te zien.' 'Een mooie koers is er één met veel volk, mooi weer en veel renners. Renners die zelf de koers maken', vult Paul nog aan.

'Het comité is een echte vriendengroep', getuigen de twee. Nu het op gezondheidsvlak met Paul iets minder gaat, moest hij een stapje terugzetten. Paul was vroeger koersdirecteur. De groep laat hem niet vallen en spant zich op alle mogelijke manieren in om hem erbij te houden. 'Het doet deugd als je in de groep blijft opgenomen. Daarvoor doe je het', besluit Paul heel ontroerd.

BRON : Het Nieuwsblad