2009-09-11 - Reservetank is nog niet leeg - Pieter Vanspeybrouck volgt Stijn Devolder op als West-Vlaams kampioen

De 22-jarige Litouwer Aidis Kruopis schreef in een massaspurt Izegem Koerse op zijn naam. Pieter Vanspeybrouck had aan een verre ereplaats genoeg om Stijn Devolder op te volgen als West-Vlaams kampioen. 'Ik ben klaar voor de Tour of Britain', stelde hij.

De Fransman Huguet, Frank Vandenbroucke, de Deen Mortensen en de Duitse ploegmaats Friedemann en Hondo reden in het eerste wedstrijduur weg.

Een groep van tien man, met onder meer de Fransman Jalabert, de Spanjaard Rubiano, Sven Nooytens en Sven Vanthourenhout, kon de kloof dichten. De leiders hadeden na honderd kilometer een voorsprong van anderhalve minut, maar dat volstond niet. Onder impuls van de manschappen van Veranda's Willems CT, Soenens-Yawadoo-Germond Ingelmunster en An Post Kelly Team kwam het peleton snel naderbij. In de finale probeerden Van Dulmen, Huguet, Jalabert en Rubiano nog vergeefs uit de klauwen van de groep te blijven.

Onder een massale belangstelling spurtte veelwinnaar Aidis Kruopis naar de zege. De Fransman Martial Ricci Poggi werd tweede voor Michël Van Staeyen. Pieter Vanspeybrouck werd to zijn eigen verrassing uitgeroepen tot West-Vlaams kampioen. 'Ik zat goed geplaatst', vertelde de Ruiseledenaar. 'In de slotfase probeerde mijn ploegmaat Kristof Vandenwalle nog weg te rijden. Ik leverde afstoppingswerk, waardoor ik in de spits van het gebeuren zat.'

Vanspeybrouck start zaterdag in de Tour of Britain. 'Conditioneel ben ik in orde. Ik vreesde dat ik na de Eneco tour in een dipje zou terechtkomen, maar dat is zeker niet het geval. Ik voelde me heel goed. Als het even kan, ga ik in Engeland proberen een goed eindklassement te versieren. Loopt het fout in de openingsritten, dan zal ik een etappe uitpikken. Nadien kom ik ook nog aan de start van Franco-Belge en Parijs-Tours. Mijn reservetank is zeker nog niet leeg. Ik probeer er nog het maximum uit te halen', aldus de renner van Topsport Vlaanderen-Mercator.

Kristof Vandewalle deed in de slotfase een gooi naar de zege. 'Halverwege de latste ronde was mijn ploegmaat Bart Van Heule weggereden', deed de Hulstenaar het wedstrijdverhaal.

'Nadien heb ik het nog geprobeerd met Serge Pauwels, maar het was onbegonnen werk om het aanstormend peloton af te houden. Nu, deze koers was een goede test met het oog op de Tour Of Britain. Ik ga het ginds over de plas van dag tot dag bekijken. Hopelijk kan ik er een goed eindklassement uit de brand slepen. (Michel vanden Heede)