2010-03-26 - Het Nieuwsblad - Raf Desal : "Het moet van twee kanten komen"

IZEGEM - Raf Desal (72) uit Izegem draait al jarenlang mee in het wielerwereldje. Vroeger was hij heel frequent actief als seingever. 'Nu is dat nog sporadisch het geval', vertelt hij.

'Indertijd was ik aan de slag tijdens beroepsrennerskoersen zoals die hier in Izegem van de Sercuvrienden. Wat wel opvalt, is dat het respect voor de seingevers in mijn ogen fel verbeterd is. Hier in de regio toch. Ooit had ik problemen tijdens een koers in het centrum van Izegem. Aan de spooroverweg aan hotel Century in de Nederweg wou een chauffeur per se doorrijden, terwijl de renners er zaten aan te komen. De politie is toen tussenbeide gekomen omdat de man bleef dreigen. Maar veel problemen heb ik niet gekend in al die jaren. '

'Het ligt ook voor een deel aan jezelf. Veel mensen begrijpen of verdragen niet dat we het verkeer in goede banen leiden. Als je dan zelf terugsnauwt, ontaardt het. Als je de mensen vriendelijk te woord staat, reageren ze meestal begripvol. Het moet van twee kanten komen.' (fmr)

BRON : Het Nieuwsblad