2010-09-10 - Het Laatste Nieuws - Volksfeest op kermisdonderdag - Izegem Koers lokt opnieuw duizenden toeschouwers

Als de zon van de partij is, kan kermisdonderdag in Izegem niet mislukken. Donderdag is namelijk koersdag en dat staat synoniem voor veel sfeer en vooral veel volk. En hoewel het niet veel gescheeld heeft, de zon was gisteren prominent aanwezig.

Izegem koers krijgt van Frieda Verhaeghe en Roos Dedeurwaerder een tien op tien. En dat wil wel iets zeggen, want beide vrouwen zijn op meerdere vlakken bevoorrechte getuigen. «We wonen langs het parcours. We hoeven dus maar een paar tuinstoelen buiten te plaatsen en we hebben onze eigen bescheiden tribune. De hele dag middag kunnen we babbelen tegen vrienden, waarvan we sommigen al lang niet meer gezien hebben», vertellen de buurvrouwen. «Maar vergis je niet: we zijn ook wielerfans. We zijn harde supporters van Matthias Allegaert en gaan ook vaak kijken naar zijn wedstrijden. Izegem koers heeft een andere sfeer dan de meeste wedstrijden in andere gemeenten. Bij ons gaat het er gemoedelijker aan toe. Mensen nemen verlof, ze hebben er zin in en je ziet overal lachende gezichten. Voor veel echte Izegemnaren is dit een hoogdag.»

Gouden zaken

Ook de horeca denkt er zo over. Onder andere café de Koornmarkt, ook langs het parcours, deed gisteren gouden zaken. «Dit is een topdag, zelfs over het hele jaar bekeken», zegt waard Tom Sintobin. «Onze vaste klanten komen altijd wel even langs, maar we krijgen ook veel nieuwe gezichten te zien. En denk maar niet dat het feest ophoudt met de koers. Rond 17 uur slaat de vlam namelijk pas echt in de pan. Ik ben het stadsbestuur heel erkentelijk voor deze dag en de seniorendag eerder deze week. In andere steden hebben ze zo geen drukke dagen midden de kermisweek.»

‘Maar ‘ een kermiskoers

Schepen van Sport Frank Duhamel (sp.a) en Johnny Porteman, organisatoren van Izegem koers, zijn tevreden. «We hebben dit jaar commentator Renaat Schotte uitgenodigd naar Izegem koers. En die man stond versteld van wat hij hier meemaakte», vertellen de twee trots. «Zo’n evenement organiseren, is veel werk en het gaat tenslotte ‘maar’ over een kermiskoers. Maar als je dan ziet wat voor een volksfeest de koers elk jaar weer is, vinden we ons werk toch meer dan de moeite waard.»

Piet Van Coillie