2010-11-19 - Weekbode - Jubileum in nieuw kleedje

10de editie van Izegem Koers in 2011 met licht aangepast parcours en nieuw viplocatie

Een deel van het bestuur van Izegem Koers: We herkennen van links naar rechts voorzitter Frank Duhamel, penningmeester Marc Vanlerberghe, verantwoordelijke PR en Sponsoring Patrick Vandewatere, voorzitter Didier Vandeputte, ondervoorzitter Johnny Porteman, webmaster Steven Leeman, secretaris Norbert Vandommele en assistent-secretaris Vincent Guillemyn (Foto CLY)

Izegem - Het lijkt nog een hele poos, maar op donderdag 8 september 2011 zal voor de 10de keer Izegem Koers verreden worden. En voor deze 10de editie zijn er enkele veranderingen op til. Tien jaar geleden staken schepen van sport Frank Duhamel en Johnny Porteman de koppen bij elkaar om opnieuw een beroepsrennerskoers in Izegem te organiseren. En nog steeds zij aan zij, samen met een heel sterk bestuur, de bezielers van wat wel eens Vlaanderens mooiste kermiskoers wordt genoemd. We spraken af in Café Mozart, het lokaal van Wielercommité "Izegem Koers" en maakten een roundup van de afgelopen jaren en stellen graag ook de nieuwe editie 2011 voor.

"Onze eerste editie vond plaats op 5 september 2002", steekt Frank Duhamel van wal. "In een zeer korte tijdspanne hadden we alles klaargestoomd om de Izegemnaar en de vele andere wielerliefhebbers opnieuw een organisatie van topniveau te kunnen bieden. Niets werd aan het toeval overgelaten. Toen midden april Johnny Porteman en ikzelf de handschoen weer opraapten gaven niet veel Izegemnaars onze dromen veel kans. Goed vier maand later werd er al anders gepraat, al twijfelden sommigen nog tot op de laatste dag of we wel zouden slagen. Na de eerste vergadfering werd al gesuggereerd om de wedstrijd door de drie Izegemse stadscentra te laten rijden. Voor het eerst werd dan ook het centrum van Emelgem aangedaan."

Het blijft een volksfeest

"We hadden met ons bestuur dat toen uit acht personen bestond altijd hetzelfde voor ogen. Het moest een volksfeest zijn, voor iedere Izegemnaar en wielerliefhebber en nog steeds is dat ons stokpaardje. We zorgden voor een prachtig parcours en konden voor onze eerste uitgave rekenen op eigenlijk de beste renners van toen. We hadden Museeuw, McEwen.. Nieuw voor iedereen was ook het vip-arrangement. Het sloeg blijkbaar aan want tijdens de eerste uitgave hadden we toch al bijna 50 vip's. Ondertussen is dat aantal al bijna verzesvoudigd. Nu na tien jaar is "Izegem Koers" nog altijd springlevend, maar we zijn verplicht om enkele vernieuwingen in de Koers te steken."

Gratis feest voor iedereen

"Toch blijven we de basiswaarden van Izegem Koers zeker behouden", gaat ondervoorzitter Johnny Porteman verder. "De basisvoorstellen die tien jaar geleden Izegem Koers zo groot maakten mogen niet veranderen. Het moet en het zal verder een gratis feest worden voor iedereen. Het parcours blijft verder over de drie deelgemeenten gaan, de start blijft aan de Korenmarkt en de aankomst blijft dicht bij het centrum. Na ons huzarenstukje van 10 jaar geleden was de dankbaarheid van de bevolking immens. We hadden een goede formule gevonden steunend op een stevige organisatie en dat is nu nog steeds het geval. Toch moeten we verder de nodige aandacht blijven geven aan al onze sponsors. Verschillende Izegemse handelaars en kleine ondernemingen zijn er al van dag één bij en ook zij kijken al uit naar een nieuwe tiende editie. Natuurlijk ook is het bestuur belangrijk. Dan denk ik in de eerste plaats aan de pioniers die er ook al 10 jaar bij zijn. Maar ook alle andere bestuursleden zijn belangrijk tot het welslagen van de koers."

Nieuw parcours

Frank Duhamel : "Door de voorziene werken in de Roeselaarsestraat en de afbraak van de Heilig Hartschool waren we verplicht om uit te kijken naar een nieuw parcours en een nieuwe aankomstzone. Veel verandering aan de ronde komt er niet. Er wordt opnieuw gestart aan de Korenmarkt en vandaar gaat het traditioneel naar Emelgem en Kachtem. Vervolgens gaat het via de Roeselaarsestraat terug richting centrum. Er wordt wel gedraaid in de Krekelmotestraat en daarna in de H.Hartstraat. De aankomstlijn zal zich bevinden op het kruispunt van de H.Hartstraat en de Bellevuestraat. Vandaar rijden de renners de OLV-straat in om terug in de Roeselaarsestraat uit te komen en dan via de Nieuwstraat opnieuw de centrale brug te bereiken. Deze ronde zal gebruikt worden als alle werken in de Roeselaarsestraat volgens plan verlopen. DE Heilig Hartstraat is een brede rechte laan en de aankomst komt er na 500 meter rechte weg. Ideaal voor de renners. Het vipgedeelte komt er op de speelplaats van de Gemeenschapsschool Bellevue, waar we ook van alle faciliteiten gebruik kunnen maken."

Speciale Editie

"Natuurlijk willen we iets speciaals doen bij deze jubileumeditie", gaat Johnny Porteman verder. "Toch zullen we zeker geen zotte dingen doen. Financiëel zijn we een zeer gezonde organisatie en dat willen we zo houden. Grote uitgaven naar individuele renners komen er ook de volgende editie niet. Voorlopig zijn we nog aan het brainstormen wat het zou kunnen worden. In ieder geval iets waar iedereen het over zal hebben. Verder willen we natuurlijk ook nog de media aandacht voor Izegem uitbreiden met televisie en radio. Maar zeker willen we iedere sponsor en vip blijven verwennen. En ook volgend jaar zal dat niet anders zijn. Waarschijnlijk worden na 10 jaar de sponsorprijzen wat opgetrokken, maar we hopen dat daar niemand zal voor afhaken."