2011-08-13 - Nieuwsblad - Door werken in Roeselaarsestraat verhuizen meet en vipdorp Aankomst Izegem Koers straks in Heilig Hartstraat

Frank Duhamel en Marc Vanlerberghe van Izegem Koers zien meer mogelijkheden in deze nieuwe locatie van de aankomststreep (fmr)

IZEGEM - Er komt letterlijk een kink in het parcours van Izegem Koers op donderdag 8september. Door de werken in de Roeselaarsestraat moet de aankomststreep elders getrokken worden. 'Maar precies dat biedt extra mogelijkheden', meent de organisatie.

De inwoners ondergaan al een tijdlang de gevolgen van de ingrijpende wegenwerken in onder meer de Roeselaarsestraat. Ook de deelnemers aan de beroepsrennerskoers op donderdag 8september ontsnappen er niet aan. De aankomstzone en het vipdorp, voordien ter hoogte van de oude Heilig Hartschool in de Roeselaarsestraat, liggen op het traject van de werken. 'Daarom hebben we de aankomstzone verplaatst naar de Heilig Hartstraat. Ter hoogte van het kruispunt met de Bellevueschool zal de nieuwe aankomstlijn worden geschilderd', zeggen Frank Duhamel en Marc Vanlerberghe van Izegem Koers. 'Het vipdorp verhuist naar de domeinen van het gemeenschapsonderwijs.'

Volgens de twee schept de nieuwe aankomstzone extra mogelijkheden. 'De aankomstzone is breder. Er zal dus meer publiek kunnen postvatten en dat publiek zal de renners de bocht zien nemen vanuit de Krekelmotestraat. De uitgelezen site dus voor een mooie eindsprint', menen Duhamel en Vanlerberghe. 'In de buurt is er ook sportcentrum De Krekel, dat kan gebruikt worden door de renners. Op de parking ervan zullen de koerswagens kunnen plaatsnemen. Ook voor de toeschouwers is er in die zone meer parkeergelegenheid.'

Freddy Maertens

De start blijft ongewijzigd. Op de Korenmarkt zal dit jaar Freddy Maertens het startschot geven. Hij krijgt assistentie van Freddy, de dwerg uit De Ronde. Omdat het echter de tiende editie van Izegem Koers nieuwe stijl is, worden ook de vorige startgevers uitgenodigd. Gilbert Desmet, Roger Decock, Jan Steyaert, Benoni Beheyt, Robert Vermeire en Eric Leman hebben al toegezegd. 'Spijtig genoeg kan Patrick Sercu niet aanwezig zijn. Na de start op de Korenmarkt om 14.15uur rijden de renners door de centra van Emelgem en Kachtem en via de Sasbrug naar de Roeselaarsestraat. Via de Krekelmotestraat gaat het naar de aankomstzone in de Heilig Hartstraat. Vervolgens draaien de renners de Onze-Lieve-Vrouwstraat in om weer in de Roeselaarsestraat uit te komen. Die twee bochten zijn goedgekeurd door de BWB.'

Ook in de toekomst

Gevolgen voor handelaars heeft de 'koerswijziging' niet. 'Er zijn nauwelijks handelaars langs het stuk van de Roeselaarsestraat dat nu vermeden wordt en aan de aankomst zullen verenigingen een standje kunnen optrekken. Bovendien ligt de aankomst niet ver van het stadscentrum, waar heel wat toeschouwers na afloop nog een drankje gaan nuttigen.'

Het is niet uitgesloten dat de finish in de toekomst op de nieuwe locatie blijft, want de oude Heilig Hartschool wordt omgebouwd tot woongelegenheden zodat sowieso naar iets anders moest uitgekeken worden.