2011-08-18 - Weekbode - Tweevoudig wereldkampioen op de afspraak Maertens lost startschot

Freddy Maertens geeft zijn ietwat verwelkte bloemen na zijn laatste overwinning in een kermis- koers in Gistel graag af aan Ronny Mistiaen van Izegem Koers.

IZEGEM - Voor de 10e uitgave van Izegem koers wil de organisatie alles uit de kan halen. Iedere keer wordt de start gegeven door een oud-wielrenner met naam en faam. Ook op donderdag 8 september wordt dat niet anders. Niemand minder dan oud-wereldkampioen Freddy Maertens geeft dan de start. Ronny Mistiaen van het comité zorgde daar voor.

„Freddy en ik zijn al vele jaren vrienden”, vertelt Ronny. „Ik had al enkele jaren gevraagd aan Freddy of hij de start wou geven, maar telkens kwam daar iets tussen. Dit jaar, voor onze tiende uitgave van Izegem koers is dat wel gelukt. En daar ben ik fier op.”

Freddy Maertens: „Ik begon mijn profcarrière bij de grote ploeg Flandria. De Flandria wielerploeg was in de jaren 70 een van de sterkste ploegen uit het peloton. Samen met Marc Demeyer en Michel Pollentier werden we soms de Drie Musketiers van Flandria genoemd. Ik werd tweemaal wereldkampioen op de weg in 1976 en 1981. In de Ronde van Spanje van 1977 was ik leider van start tot finish en won ik naast het eind- en puntenklassement ook nog eens 13 van de 19 etappes. In de Ronde van Italië dat jaar won ik ook nog zeven ritten. In 1981 won ik nog eens vijf etappes in de Tour en haalde ook opnieuw de groene trui.”

„Zelf reed ik ook nog in Izegem. Ik werd er toen ook Provinciaal kampioen. Dergelijke wedstrijden moeten gewoon blijven. Het blijft een volksfeest en iedere wielerliefhebber geniet er van. Dat er bij dergelijke wedstrijden minder grote namen aan de start komen is gewoon heel normaal. Het budget laat dat niet meer toe.” (Patrick Vandewatere)