2011-09-09 - Nieuwsblad - Niko Eeckhout rijgt met negende plaats de West-Vlaamse titel binnen

IZEGEM - De Japanner Takashi Miyazawa volgde Niels Albert op in Izegem Koers. De geblokte renner van de Italiaanse formatie Vini Farnese was de snelste in een spurt met acht. Niko Eeckhout had aan zijn negende plaats genoeg om provinciaal kampioen te worden.

Na twintig kilometer sprong Anthony Roux weg. De Fransman van Française des Jeux kreeg versterking van zijn ploegmaat Arnaud Courteille, de Nederlander Rune van der Meijden, de Zweed Tobias Ludvigsson, Sebastien Delfosse van Landbouwkrediet Cycling Team, Sven Jodts van Topsport Vlaanderen-Mercator, de Nederlander Bram Schmitz en Takashi Miyazawa.

De voorsprong van de acht leiders liep in de gietende regen op tot drie minuten. Op veertig kilometer van het einde had de kopgroep nog anderhalve minuut boni. De Zuid-Afrikaan Jaco Venter, Niko Eeckhout, Jelle Wallays en de Duitse crosser Philipp Walsleben ontsnapten uit het peloton. Op een bepaald moment bedroeg de kloof nog slechts vijf tellen, maar vooraan duwden de twee mannen van Française des Jeux het gaspedaal dieper in. Eeckhout probeerde nog in zijn eentje de brug te slaan, maar zijn poging liep spaak. Na een demarrage van Rune van der Meijden ging Sven Jodts in het offensief. Tevergeefs.

Miyazawa verraste de snelle Roux. 'Ik ben een spurterstype', vertelde de geblokte Japanner. 'Het is mijn zeventiende profzege. Het grootste deel van mijn overwinningen behaalde ik in het Oosten. Zo werd ik vorig jaar Japans kampioen op de weg. Maar ook in Europa heb ik mijn weg gevonden. Vorig jaar was ik bijvoorbeeld de beste in een etappe in de Vuelta Ciclista à Leon in Spanje. Regenweer schrikt me niet af. Met mijn kleine gestalte kwam ik vlot door de bochten. Ik ben tevreden over mijn conditie. Hopelijk kan ik een ticket voor het wereldkampioenschap in Kopenhagen afdwingen.'

Jodts, die vierde werd, is intussen verhuisd naar Oost-Vlaanderen en kwam dus niet in aanmerking voor de West-Vlaamse titel. Die ging uiteindelijk naar Eeckhout, die op een halve minuut als negende over de aankomstlijn kwam. 'Deze koers ligt me', vertelde de 40-jarige Ooigemnaar. 'Jammer genoeg kon ik net niet meer mijn wagonnetje aanhaken. De titel is eigenlijk niet meer dan een formaliteit. Ik ging voluit voor de zege. Onlangs had ik wat last van mijn scheenbeen, maar het gaat de goede richting uit. Al heel mijn loopbaan presteer ik sterk in september. Dat moet opnieuw lukken.'

BRON : Nieuwsblad