2012-08-04 - Weekbode - 44e Grote Prijs Jerome Dekimpe en opnieuw West-Vlaams kampioenschap - Wie wordt opvolger van Takashi Niazawa ?

Een enthousiaste Takashi Miyazawa wint Izegem Koers in 2011 en neemt maar wat graag de kussen van de bloemenmeisjes in ontvangst. (Foto Frank)

IZEGEM - Izegem is en blijft een wielerminnend stadje. Nadat ook de tiende editie van Izegem Koers een onverhoopt succes werd kon een elfde editie natuurlijk niet uitblijven. Op donderdag 6 september aanstaande is het zover. Dan wordt een opvolger gezocht voor de winnaar van vorig jaar, de Japanner Takashi Niazawa.

Izegem koers heeft een zeer rijke traditie. Al in 1924 werd voor de eerste keer Brussel-Izegem georganiseerd als semiklassieker. De heer Van Hoorelbeke mocht de eerste uitgave van Brussel-Izegem op zijn naam schrijven. Brussel-Izegem werd verreden tot in 1958. Albert Sercu won driemaal op rij, twee andere Izegemnaars André Pieters en Roger Decock deden dat tweemaal. Daarna werd Brussel-Izegem nog één keer georganiseerd in 2000 als een wielerwedstrijd voor eliterenners (categorie 1.4). De Italiaan Fabricio Guidi werd na een fantastische spurt overwinnaar.

Na een jaar zonder koers nam het comité Izegem koers de fakkel over. Voor de eerste hernieuwde uitgave van Izegem Koers kon men al rekenen op 108 deelnemers en dit aantal bleef gestaag hoger gaan. Met overwinnaars als Kevin van Impe, Koos Moerenhout, Johan Verstrepen, Nico Eeckhout en Niels Albert is Izegem Koers steeds een spannende wielerwedstrijd. De vele duizenden toeschouwers genieten telkenmale van een massa renners aan de start. En ook dit jaar worden opnieuw heel wat deelnemers verwacht. Voor deze elfde uitgave werd opnieuw het Provinciaal kampioenschap naar Izegem overgehaald. In ieder geval belooft donderdag 6 september opnieuw een wielerhoogdag te worden in Izegem. (Patrick Vandewatere)