2012-08-12 - Weekbode - Willy Vanneste geeft de start van Izegem Koers - Ik won precies 40 jaar geleden

Willy Vanneste geeft de start van Izegem Koers Ik won precies 40 jaar geleden

Bestuurslid Raf Desal van Izegem Koers en startgever Willy Vanneste kijken al uit naar de 11e editie van Izegem Koers. (Foto PVDW)

IZEGEM - Zoals de traditie het wil wordt ook nu weer het startschot gegeven door een oudwielrenner. Dit jaar heeft Willy Vanneste (68) deze eer. Willy won precies 40 jaar geleden Izegem Koers. Het was bestuurslid Raf Desal die hem wist te overhalen.

”Ik ben heel blij met de uitnodiging”, laat Willy Vanneste die in Oostkamp woont weten. ”Eigenlijk wist ik het niet meer dat het nu precies 40 jaar geleden was. Maar ik heb de archieven er nog eens op nageslagen en ik reed in Izegem 5 keer in de top vijf. Toen was de koers in Izegem ook een grote kermiskoers en dat is nu alleen nog maar gegroeid. Normaal ben ik er wel ieder jaar als toeschouwer en de sfeer is er steeds schitterend.”

2 dagen gele trui

”Ik startte met koersen in 1960”, gaat de sympathieke Willy verder. ”Van thuis uit kreeg ik niet al te veel steun. Mijn ouders waren boeren en een ”coureur” zagen ze niet echt zitten. In 1966 werd ik dan toch prof en in 1967 droeg ik twee dagen de gele trui in de ronde en had toen ook de groene trui.” ”Ik weet wel dat ik in 1972 naar Izegem kwam eigenlijk enkel om te trainen als voorbereiding van de Ronde van het Noorden. In de laatste kilometers was ik alleen met Ronny van Marcke. De laatste 300 meters demarreerde ik en won. Met Izegem Koers blijft steeds het volkse. Veel renners, een massa volk en een sfeer die je maar op weinig wedstrijden tegen komt. Dat Izegem Koers Vlaanderens mooiste kermiskoers genoemd wordt verbaast me dan ook niet. Samen met mijn echtgenote Monique Vanpaemel (67) zal ik zeker enorm genieten. ” (Patrick Vandewatere)