2013-09-06 Nieuwsblad - RENNERS BEREIKEN FINISH, PUBLIEK BLIJFT HANGEN AAN DRANKSTANDJES Nooit geziene opkomst voor Izegem Koers

De renners reden onder meer via Kachtem.

De renners reden onder meer via Kachtem.

Tim de Troyer won Izegem Koers.

Tim de Troyer won Izegem Koers.

Roland Liboton gaf het startschot.

Roland Liboton gaf het startschot.

IZEGEM - ‘Ik heb me geweldig geamuseerd. Dit is de grootste en mooiste kermiskoers van het land.’ Met die uitspraak vatte oud-renner Roland Liboton, die eerder het startschot mocht lossen, Izegem Koers editie 2013 correct samen.

De 45ste grote prijs Jerome Dekimpe alias Izegem Koers bracht een nooit geziene mensenmassa op de been. Het begon in het rennersdorp dat de organisatie voor het eerst concentreerde op de vrijetijdssite De Leest. Heel wat mensen kwamen een kijkje nemen en hoopten een bekende renner tegen het lijf te lopen. Ferran (9) kwam samen met opa en oma, zijn zus en twee nichtjes naar het rennersdorp kijken. ‘Jammer dat Philippe Gilbert hier niet start’, merkte de knaap ietwat ontgoocheld op. ‘En ook Stijn Devolder is er niet bij.’ Toch volgde hij met argusogen het finetunen van de koersfietsen.

‘De kinderen hebben geen school, hun school ligt immers pal op het parcours’, merken opa en oma Johny Devroe en Marinka Roose op. ‘Daarom komen wij even met hen tot hier. Vanmiddag zakken de kinderen met hun ouders af naar het stadscentrum. Ze hopen op de kermis te geraken, maar er zal ook een portie koers bij zijn. We zijn allemaal nogal wielerminded’, aldus oma Marinka.

In dat stadscentrum was het op de koppen lopen en drummen om een glimp van het startschot op te vangen dat dit jaar gelost werd door Roland Liboton. Daarna zette niet alleen de rennerskaravaan zich in beweging, de mensenmassa deed dat ook. Richting terrasjes en drankkraampjes.

Kort na de start waren Lieven Vandermeersch en Tom Leman gestrand op het dorpsplein in Emelgem. ‘We doen de hele omloop met de fiets. Af en toe moeten we ons bevoorraden met dit warme weer’, glimlachen de twee breed. ‘We hopen toch de finish te bereiken, kwestie dat we thuis kunnen vertellen wie won.’ Of het hen gelukt is, was niet te achterhalen. Feit is dat het behoorlijk kalm was qua opkomst aan de finish. Wellicht bleef het gros van het publiek in het centrum ‘haperen’ aan de vele drankstandjes. Wie het niet onder de markt had, dat waren de seingevers. Enkelen werden onwel door de hitte en hadden verzorging nodig. Toch is de organisatie globaal gezien heel tevreden met editie 2013 van Izegem Koers.

BRON : Nieuwsblad