2014-08-03 - KW - Albert Van Damme geeft startschot

Didier Vandeputte en Albert ’Berten’ Vandamme kijken al uit naar Izegem Koers.

IZEGEM Zoals ieder jaar keken de bestuursleden opnieuw uit naar een bekende oud-renner om Izegem Koers op gang te schieten. Dit jaar gaat die eer naar ex-veldrijder Albert Van Damme, ondertussen 73 geworden. We zochten ’Berten’ op in Laarne.

„Ik begon met veldrijden in 1958”, start Berten zijn verhaal. „In totaal won ik 109 wedstrijden en tussen 1963 en 1973 zes keer het Belgisch kampioenschap veldrijden. Mijn belangrijkste zege was in 1974, toen ik wereldkampioen veldrijden werd in het Spaanse Vera de Bidasoa. Het waren harde tijden. Ik moest opboksen tegen de De Vlaemincks die fulltime prof waren, terwijl ik nog steeds in mijn bloemenzaak werkte. ”

„Ik ben trots dat ik in Izegem de start mag geven. Naar ik verneem heeft Izegem Koers nog de traditie van een volksfeest mee. En dat moet zo blijven. Ik vind het jammer dat de kermiskoersen in een hoek geduwd worden. Het is nochtans in een kermiskoers dat de jongere renners de ’stiel’ leren. Gelukkig zijn er nog koersen zoals in Izegem die het budget rond krijgen. Ikzelf reed als voorbereiding vaak ook enkele kermiskoersen. Ik kon er slechts één winnen in Eeklo. Ja, wie een koers als Izegem Koers kan winnen wordt vaak een goed renner. ” (Patrick Vandewatere)

BRON : De Weekbode