2014-08-09 - HLN - FREDDY RIJDT KILOMETERSVER OM DEELNEMERLIJSTEN TE VERKOPEN OP KOERSEN "Naar de afstand kijk ik niet"

Freddy verkoopt deelnemerslijsten voor één euro. "De lijsten zijn een bron van informatie, geen vorm van inkomsten", zegt hij. (Foto Maxime Petit)

Freddy Mestdagh (59) uit Kuurne is een bekend figuur op wielerwedstrijden. De man fietst rond om deelnemerslijsten te verkopen. De afstand speelt geen rol. "Ik fiets zelfs naar Koksijde. Na de koers in Beernem reed ik lek, en moest ik zo'n veertig kilometer te voet naar huis." Freddy tekende donderdag ook present op Kortrijk Koerse.

ERIK DE BLOCK

Freddy Mestdagh (59) rijdt met zijn fiets rond op wielerwedstrijden om programma's te verkopen. Dat doet hij tot in de finale. De liefde voor de koers heeft hij al van kleins af. "Als kleine jongen zag ik al graag de koers", vertelt Freddy. "Zelf ben ik nooit wielrenner geweest. Dat mocht niet van thuis. Als jonge kerel heb je zoiets zelf niet in de hand."

Roeping

Freddy is alleenstaand en heeft geen gsm, geen computer, zelfs geen vaste telefoon. Hij is gewezen ambtenaar bij het ministerie van Financiën, maar werd vervroegd op pensioen gesteld. "Het was mijn roeping niet", zegt Freddy. Wél zijn roeping: de koers. Afstand speelt voor hem geen enkele rol, hij wil er overal bij zijn. Vorige week dinsdag was Freddy nog op het Natourcriterium in Roeselare. Woensdag en donderdag reed hij van Kuurne naar Reningelst en terug, op zijn fiets, om daar deelnemerslijsten te verkopen op de Trofee van Vlaanderen voor juniores. De dag nadien op de internatie voor beloften en elite zonder contract. "Ik kijk niet naar de afstand", zegt Freddy. "Ik fietste al naar Koksijde, Eernegem, Koolskamp en Beernem. Na de koers in Beernem reed ik lek, en moest ik zo'n veertig kilometer te voet naar huis", vertelt Freddy.

Internet is de vijand

Ook op het Natourcriterium in Aalst en Sint-Niklaas verkocht Freddy deelnemerslijsten, maar daarvoor nam hij toch de trein. "In Aalst en Sint-Niklaas verkocht ik telkens zo'n vijf- à zeshonderd deelnemerslijsten", zegt Freddy. "Mijn persoonlijk record was het BK in Beveren-Roeselare voor beloften in 2003. Daar verkocht ik duizend lijsten."

Zijn allereerste keer herinnert Freddy zich nog goed. "Dat was de Textielprijs voor profs in Vichte, zo'n vijftien jaar geleden", blikt hij terug. "Ik zou daar normaal signaalgever zijn, maar kon niet de hele wedstrijd blijven. Daarom bood ik me aan om de deelnemerslijsten te verkopen. Ik verkocht zodanig enthousiast, dat er niet genoeg lijsten waren", glundert de man. Hij bewaart geen enkele lijst thuis. "Wat niet is verkocht, bezorg ik terug aan de organisatoren."

Op het BK voor profs in Wielsbeke eind juni verkocht Freddy slechts driehonderd deelnemerslijsten. Dat was voor hem een grote teleurstelling, met zo'n pak volk. "De lijsten stonden zaterdag in de kranten en op internet", zegt Freddy. "Internet is de vijand om deelnemerslijsten te verkopen."

Ook op de Gentse Zesdaagse in november is hij van dienst, maar niet om lijsten te verkopen. "Dan ben ik steward op de rennersparking", weet Freddy. "In de wintermaanden ga ik ook vaak helpen op supportersfeesten. Geen enkele sport is zo toegankelijk voor de gewone man, als het wielrennen. Pistiers als Kenny De Ketele en Iljo Keisse kennen mij bijvoorbeeld ook. De mensen geraken ook nog tot bij de grote vedetten, kijk maar naar wat Cancellara overkwam op Kortrijk Koerse."

BRON : HLN