2014-09-05 - KW - Roger Leenknecht kijkt uit naar Izegem Koers

IZEGEM - Hoeft het nog gezegd dat Izegem Koers op donderdag 11 september op de sportieve agenda staat ? Ook Roger Leenknecht (83) en vrouwtje Gaby Desmet (80) uit de Tinnenpotstraat in Izegem kijken er verlangend naar uit. En als klap op de vuurpijl mogen zij Izegem Koers als VIP's meemaken.

Roger Leenknecht en zijn echtgenote Gaby, in het bijzijn van Frank Duhamel, mogen als VIP's naar Izegem Koerse. (Foto CLY)

“Wij mochten begin dit jaar Roger en Gaby op het stadhuis verwelkomen naar aanleiding van hun 60-jarig huwelijk”, verduidelijkt Frank Duhamel, voorzitter van Izegem Koers. “Na de plechtigheid werd nog even doorgepraat en kwamen we

aan de weet dat Roger in het gezegende jaar 1956 nog tweede werd in Izegem Koers. Samen met Marc Vanlerberghe maakten we toen de afspraak om Roger samen met zijn echtgenote eens uit te nodigen als VIP's naar Izegem Koers. En zie, we zijn het helemaal niet vergeten en houden woord. Het koppel zal op 11 september de dag van hun leven beleven”, laat Frank enthousiast weten.

HELDEN VAN WELEER

“We gaan jaarlijks nog eens een kijkje nemen naar Izegem Koers”, vertelt Roger. “We zijn enorm blij met de uitnodiging. Het is gewoon schitterend dat ze het niet vergeten zijn. Ik ben nu al zeker dat het een fantastische dag zal worden. Als VIP ergens naar toe gaan, dat hebben we nog nooit meegemaakt. En als ik hoor dat ook oude helden als Eric Leman, Bertje Vermeire, Albert Vandamme en andere Libotons er zullen zijn kan onze dag zeker al niet meer stuk.”

“Eigenlijk moest ik in 1956 gewonnen hebben in Izegem”, gaat Roger verder. “Maar toen was er nog combine in het spel en gaf

Armand Desmet in de laatste honderd meter nog, zoals in de piste, de nodige aflossing aan winnaar Demunster. Ik verloor

meteen enkele meters en kon dat niet meer rechtzetten. De aankomst was toen nog in de Vandenbogaerdelaan”.

GESCHEURDE NIER

“Nadarafsluitingen waren er ook al niet en ik herinner me nog goed dat we een 300-tal meter voor de finish nog moesten uitwijken voor een triporteur van de ijskreemkar”, blikt Frank verder terug.

“Het bestuur weet van wanten en maakt van de koers een echt volksfeest”

“Ja, dat waren toen heel andere tijden. Wel was er toen ook al enorm veel volk op de koers en dat is heden ten dage opnieuw het geval. Het bestuur weet duidelijk van wanten en kan van de koers een echt volksfeest maken.”

“Ik was in mijn carrière vier jaar prof bij ‘Bertin’. In die periode kon ik verschillende ereplaatsen behalen. Mijn spurt was mijn sterkste wapen. Maar na een val waarbij ik mijn nier scheurde, durfde ik niet meer zo goed uithalen.

Bij de liefhebbers won ik ook 22 wedstrijden. Maar dat waren andere tijden. Nu op naar 11 september.

Zeker is dat ik ook het rennersdorp zal bezoeken om al die fantastische juweeltjes van fietsen eens van naderbij te gaan

bekijken.”

Izegem Koers op donderdag 11 september. Start om 14.15u. aan de Korenmarkt. Aankomst rond 17.45u. in de H.Hartstraat.

(PVDW)