2014-09-11 Nieuwsblad - Zico Waeytens: ‘Ik blijf tot laatste koers gemotiveerd’

Zico Waeytens ruilt Topsport Vlaanderen-Baloise straks voor Giant-Shimano.

VDB

IZEGEM / LEDEGEM -

Zico Waeytens wil een kleine week voor de Grand Prix de Wallonie nog even de benen testen in Izegem Koers. ‘Met mijn huidige vormpeil valt er zeker wat te rapen’, zegt de allrounder. ‘Ik ben alleszins nog gemotiveerd. Het is ook altijd leuk om dichtbij huis te kunnen koersen.’

De Ledegemnaar voelt zich goed in zijn vel, zoveel is duidelijk. ‘Het doet deugd dat ik na twee pechseizoenen eindelijk weer deftig kan koersen. Ik heb in het begin van mijn profbestaan zwarte sneeuw gezien. Na mijn operatie aan mijn bekkenslagader vreesde ik dat mijn wielerloopbaan erop zat. Intussen ben ik weer gelanceerd. Ik opende met een vijftiende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad. Het was pas mijn eerste voorjaar.’

Waeytens kon wel niet deelnemen aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, waar hij graag eens zijn grenzen had afgetast. ‘In de Amstel Gold Race liep ik een breuk van de uitsteeksels van twee ruggenwervels op. Gedurende vijf weken stond ik langs de kant. Na hetgeen ik de voorbije seizoenen meemaakte, was dat geen ramp.’

In de zomerperiode kwam hij weer boven water. Hij werd vijfde in de eindafrekening van de Tour de Wallonie. ‘In de Eneco Tour liep het op één slechte dag na lekker. Door al mijn tegenslagen ben ik eigenlijk nog volop aan het opbouwen. Ik wil mijn seizoen in schoonheid afsluiten. De GP de Wallonie is mijn eerstvolgende doel. Nadien mik ik ook nog op een mooie verrichting in Parijs-Tours. Ik zal me voluit geven tot mijn laatste koers in het truitje van Topsport Vlaanderen-Baloise.’

Vanaf volgend seizoen komt Waeytens uit voor Giant-Shimano. Hij tekende een contract van twee seizoenen met de Nederlandse formatie.

Provinciaal kampioenschap

Izegem Koers fungeert net als de voorgaande jaren als West-Vlaams kampioenschap voor eliterenners met contract. Vorig jaar veroverde Pittemnaar Jan Ghyselinck de provinciale titel. De dagzege was voor Tim De Troyer.

Izegem Koers brengt weer een mooi deelnemersveld op de been. Kris Boeckmans is de spits van dienst bij Lotto-Belisol. Hij zal het moeten opnemen tegen snelle mannen als Danny en Boy van Poppel en Kenny van Hummel. Topsport Vlaanderen-Baloise brengt naast Waeytens onder meer Tim Declercq, Yves Lampaert, Eliot Lietaer en Jonas Rickaert in stelling. Ook diverse veldrijders onder wie Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch en Dieter en Michael Vanthourenhout tekenen present.

Zico Waeytens ruilt Topsport Vlaanderen-Baloise straks voor Giant-Shimano.