2016-06-03 “Soort mini-Waregem Koerse” - SPORTIEF VOLKSFEEST IZEGEM KOERS IS OP DONDERDAG 8 SEPTEMBER AAN DE VIJFTIENDE EDITIE TOE

Post date: 27-aug-2016 20:45:17

Het koerscomité pakt in september al met de vijftiende editie van Izegem Koers uit. Op de foto zien we v.l.n.r.

Norbert Vandommele, Jacques Vanacker, Frank Duhamel, Patrick Vandewatere, Marc Vanlerberghe en Didier

Vandeputte. (Foto Frank)

IZEGEM - Precies vijftien jaar geleden werd de eerste editie van Izegem Koers georganiseerd. Het was meteen de start van een succesverhaal. Op donderdag 8 september wordt de vijftiende editie verreden en is Izegem Koers meer dan een begrip geworden in Izegem en omstreken, maar ook in de wielerwereld. Toch is er in die vijftien jaar organisatorisch heel wat veranderd en wordt het almaar moeilijker om de nodige budgetten bij elkaar te krijgen. We vroegen het aan enkele bestuursleden die er van het eerste uur al bij zijn.

Voorzitter Didier Vandeputte : “Bij de eerste editie was het hoofdzakelijk de bedoeling om de ‘grootste’ sportorganisatie van

Izegem nieuw leven in te blazen. De bevolking treurde, Izegem kermis treurde, de horeca treurde en het imago van sportief Izegem kreeg een ferme deuk. Enkele enthousiastelingen, die meestal ervaring hadden met organiseren, maar niet met het op stapel zetten van een profkoers sloegen de handen in elkaar. De koerservaring ontbrak echter.”

“Gelukkig werd de ploeg snel versterkt met enkele ervaren personen die het klappen van de ‘koerszweep’ geleerd hadden aan de Patrick Sercuvrienden. De trein kwam op gang en jaar na jaar werd het succes groter.”

BEDRIJFSLEVEN

“Naast de massa renners werd de publieke belangstelling opgetrokken tot ruim 15.000 tot 20.000 toeschouwers en het Izegemse bedrijfsleven werd jaar na jaar nauwer bij Izegem Koers betrokken.

Het evenement groeide uit tot de grootste sportieve organisatie van het jaar. Izegem Koers werd de belangrijkste sociale ontmoetingsplaats voor de burgers, de horeca draait in groot-Izegem op volle toeren en de bedrijven hebben van deze dag het grootste netwerkevenement in Izegem gemaakt. Mijn droom voor de toekomst bestaat erin om van Izegem Koers een mini-Waregem Koerse te maken, waar nog meer sociale contacten gelegd worden en waar de horeca en de handelaars massaal contacten kunnen uitwisselen ten voordele van hun bedrijven.”

“Het wordt almaar moeilijker om het budget jaarlijks rond te krijgen”

Penningmeester Marc Vanlerberghe : “Het wordt wel almaar moeilijker om het nodige budget van om en bij de 75.000 euro jaarlijks rond te krijgen. De uitgaven zijn in de loop der jaren vlugger gestegen dan het aantal nieuwe sponsors en de sponsorbedragen.”

VEILIG PARCOURS

“Zoals veel organisatoren zie ik de toekomst niet zo rooskleurig tegemoet, de kermiskoersen krijgen het financieel steeds moeilijker. Men zal moeten inzien dat een dergelijke manifestatie, waarvan de opbrengst volledig naar de Izegemse horeca en tal van verenigingen gaat, een grotere financiele inbreng vereist.”

Ook parcoursverantwoordelijke Ronny Mistiaen weet waar het schoentje wringt. “Vroeger was het makkelijker organiseren, er

waren niet zoveel regels en reglementen maar nu is de veiligheid en het comfort van de renners veel beter. Vroeger moest men zich omkleden bij de burgers, nu moet iedere organisator voor kleedkamers en douches zorgen.

Een groter probleem is het toenemend verkeer en verkeershindernissen die het moeilijk maken om een veilig parcours te vinden. Ook de publiciteitskaravaan neemt al maar toe.” “Wat beter kan, is de financiële inbreng van de stad Izegem en het aantrekken van nieuwe ambitieuze sponsors. Als je ziet wat Roeselare geeft aan de organisatoren... Al moet ik wel zeggen dat de logistieke inbreng van Izegem altijd heel goed is. De toekomst van Izegem Koers ziet er goed uit als we financieel gezond blijven.”

SPORTIEVE HOOGDAG

Het laatste woord laten we aanvoorzitter en oprichter Frank Duhamel. “De koers is eigenlijk gestart vanuit het niets. Enkele vrienden vonden het niet kunnen dat Izegem kermis zou plaats vinden zonder de koers, toch altijd al een sportief volksfeest en een meerwaarde voor de Izegemnaar. De eerste editie was een ongelooflijk succes en stilaan werd de organisatie groter, professioneler,... Maar de toekomst wordt hoe dan ook moeilijk.”

“Het wielrennen wordt internationaler, waardoor steeds minder renners de weg vinden naar een kermiskoers. Bepaalde stromingen binnen de BWB zien kermiskoersen liever verdwijnen, maar ze vergeten dat koers een volksgebeuren moet blijven om succesvol, ook op televisie, te blijven. Intussen blijven we in Izegem verder aan de weg timmeren om Izegem Koers een sportief feest te maken voor de Izegemse bevolking en de ruime regio”, besluit voorzitter Didier Vandeputte.

Van Freddy Maertens tot Claude Criquielion

IZEGEM G Wie in Izegem de koers kon winnen was meestal een heel goede renner. Het fraai ogende palmares van Izegem koers liegt er natuurlijk niet om. Met namen als Freddy Maertens, Patrick Sercu, Ferdi van

den Haute, Jean-Luc Vandenbroucke, Claude Criquielion, Johan Bruyneel, Ludo Dierckxens en andere Jans Koerts kan Izegem Koers zeker pronken. Voor de eerste hernieuwde editie van Izegem Koers kon men al rekenen op 108 deelnemers en dit aantal bleef de verdere jaren gestaag stijgen.

Izegem Koers heeft erg rijke traditie

IZEGEM - Om iedere Izegemnaar opnieuw warm te maken voor de vijftiende editie van Izegem koers, snuisterden we

in de archieven en merkten we dat Izegem Koers al een heel rijke traditie heeft. We stelden een mooie historiek samen.

Reeds in 1924 werd voor de eerste keer Brussel-Izegem als semi-klassieker georganiseerd. De heer Van Hoorelbeke mocht

de eerste uitgave van Brussel-Izegem op zijn naam schrijven. Brussel Izegem werd – met uitzondering van de oorlogsja-

ren 1940-1944 – ieder jaar verreden; tot in 1958. Albert Sercu won drie keer op rij, André Pieters en Roger Decock deden

dat twee keer. Daarna werd Brussel-Izegem nog één keer georganiseerd in 2000 als een wielerwedstrijd voor eliteren-

ners (categorie 1.4). De Italiaan Fabricio Guidi werd na een fantastische spurt overwinnaar.

LAGAE EN DEKIMPE

In 1968 organiseerden de Patrick Sercuvrienden voor het eerst een wedstrijd voor profs.

Grote bezielers van de profwedstrijd indertijd waren Omer Lagae en natuurlijk ook Jerome Dekimpe (1915-1988), naar wie

deze wedstrijd ook genoemd wordt. Izegem koers staat ook synoniem voor veel renners en enorm veel toeschouwers. Toch

moest men in 1987 even aan de alarmbel trekken. In 1986 kwamen nog maar 25 renners afgezakt naar de koers, die in de

rennersmonden ook wel eens ‘de wedstrijd van de 1.000 bochten’ genoemd werd. Er werd ingegrepen en met een totaal nieuw parcours kreeg men meteen 125 renners aan de start.